Stefan av Liège

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stefan av Liège (fransk: Etienne de Liège, eller Stefan av Tongeren; født før 850; død 16. mai 920) var fra 903 til 920 biskop av Liège. Han forøkte bispedømmets verdslige besittelser og spilte en rolle som forbindelse mellom vest- og østfrankerriket. Han var blant sin tids viktigste fremmere av åndelig musikk og komponerte også selv. Han skrev også den hellige Lamberts Vita.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var av adel beslektet med karolingerne, og var blant annet i slekt med Karl den enfoldige. Senere ble det feilaktig tilskrevet ham slektskap med den hellige Gérard de Brogne. Han ble oppdratt i Metz og så på Karl den skalledes hoffskole.

Det er fra ca. 888 belagt at han var domkannik i Metz. Senere fikk han abbediene Saint-Mihiel ved Verdun, Saint-Evre i Toul og i Moustier-sur-Sambre i besittelse.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 903 ble han valgt til biskop av Liège, uten å måtte oppgi sine abbedier. Kong Ludvig barnet bekreftet i 907 biepedommets eierskap over abbediet Fosses.[1] Kong Ludvig bekreftet i 908 også hertug Zwentibolds og kong Arnulfs skjenkelser til hans forgjengere. Det gjaldt blant annet abbediet Lobbes og dessuten Theux.[2] Han gav ham også toll- og myntrett i Maastricht. Kongen skjenket ham også mer. Karl den endoldige gav han abbediene Hastières og Saint-Rombaud i Mechelen og forsten Theux. Til dette var knyttet rettsmyndigheten over alle steder i hele skogområdet.

I 911 ble bispedømmet med i Det tysk-romerske rike.

Han var med på translasjonen av den hellige Eugens levninger til Brodge. Han innførte treenighetsfesten i sitt bispedømme, og skrev selv fsanker, antifoner og responsorier til denne festen. Han skrev også den hellige Lamberts Vita. Fra ham stammer også Liber capitularis, en ny slags korbok.

Han ble gravlagt i Saint-Lambert i Lièges krypt. Det ble strid om hvem som burde etterfølge ham.[3]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • (de) Wilhelm Kohl: «Stefan av Liège» i Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Bind 10, Herzberg 1995, ISBN 3-88309-062-X, sp. 1395–1397.
  • Heinrich Leo: Zwölf Bücher niederländischer Geschichte. Teil I. Halle, 1832 s. 375f.
  • A. Auda: L'école musicale liégeoise au Xe siècle: Etienne de Liège (Brussel, 1922)
  • Théophile Lejeune: L'ancienne abbaye de Lobbes, vol. Annales, t. II, Mons, Cercle archéologique de Mons, 1859, 83 s., s. 49-50

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]