Stefan Stambolov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stefan Stambolov
Stefan Stambolov.jpg
FødtСтефан Николов Стамболов
31. januar 1854
Veliko Tarnovo, Det osmanske rike i dagens Bulgaria
Død6. juli 1895 (41 år)
Sofia, Bulgaria
Gravlagt Central Sofia CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved Teologisk seminar i OdessaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Statsmann, poet
Parti People's Liberal PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet BulgariaRediger på Wikidata
Medlem av Det bulgarske vitenskapsakademietRediger på Wikidata
Utmerkelser Ordenen for motRediger på Wikidata

Stefan Nikolov Stambolov (bulgarsk: Стефан Николов Стамболов) (født 31. januar 1854 i Veliko Tarnovo, død 6. juli 1895 i Sofia) var en bulgarsk politiker som tjenestegjorde som statsminister og regent. Han regnes som en av de viktigste og mest populære «grunnleggerne av det moderne Bulgaria», og er noen ganger referert til som «den bulgarske Bismarck».

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

En statue av Stefan N. Stambolov i hans fødeby Veliko Turnovo

Stambolov ble født i Veliko Tarnovo. Hans far tok del i «Velchova Zavera»- plottet mot tyrkisk styre i 1835. Hans utdannelse startet i hjembyen, men han studerte senere i presteseminaret i Odessa fra 1870 til 1872. Han gikk inn i Den bulgarske revolusjonerende sentralkomiteen. Etter dødsfallet til grunnleggeren Vassil Levski, ble Stambolov valgt til etterfølger. Han var lederen for den ikke vellykkede oppstanden i Stara Zagora (1875) og den Turnovo-revolusjonære komite i den store oppstanden i april 1876.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Stambolov var involvert i politiske diskusjoner så tidlig som på tiden av det første bulgarske parlamentet, den «grunnleggene forsamlingen» av 1879. Etter 1880 ble han viseformann og senere formann i Narodno Sabranie (det bulgarske parlament). I 1885 hjalp han med å få til unionen av Bulgaria og Øst-Rumelia. 20. august 1886 avsatte Russlandsvennlige offiserer fyrst Aleksander i et statskupp. Stambolov ledet et motkupp den 28. august som fjernet den russiskkontrollerte provisoriske regjering, og overtok stillingen som regent. Russiskfiendtlighet hindret gjeninnsettelsen av Aleksander, som abdiserte 8. september.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger :
Konstantin Stoilov


Statsminister i Bulgaria
1887-1894
Etterfølger :
Konstantin Stoilov


Forgjenger :
Prins Alexander av Battenberg


Herskere av Bulgaria
1886-1887
Etterfølger :
Ferdinand I av Bulgaria
bulgariaDenne bulgaria- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.