Stefan Dušan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stefan Dušan
Født26. juli 1308Rediger på Wikidata
Død20. des. 1355[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Devoll (tsarriket Serbia)
BeskjeftigelseHersker, militær leder Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleHelena of Bulgaria
FarStefan Uroš III[2]
MorTheodora Smilets of Bulgaria[2]
SøskenSimeon Uroš Palaiologos
Jelena Nemanjić Šubić
Theodora Nemanjić
BarnStephen Uroš V of Serbia[2]
Q12747963
NasjonalitetKingdom of Serbia
GravlagtSankt Markus kirke (1927–)[1]
Monastery of the Holy Archangels (–1927)

Stefan Uroš IV Dušan også kjent som Dušan den mektige (født sirka 1308, død 20. desember 1355), var kongen av Serbia fra 8. Sæseptember 1331 og tsar (eller keiser) over serbere, romere, bulgarere og albanere.

Dušan erobret en stor del av Sørøst-Europa og ble en av de mektigste monarkene i sin tid. Under Dušans styre var Serbia den mektigste staten i Sørøst-Europa, en av de mektigste europeiske statene, og et fleretnisk og flerspråklig østortodoks rike som strakte seg fra Donau i nord til Korintbukten i sør, med hovedstaden i Skopje. Han innførte grunnloven til det serbiske imperiet, kjent som Dušans lov, som kanskje er det viktigste litterære verket i middelalderens Serbia. Dušan oppgraderte den serbiske kirken fra et erkebispedømme til et patriarkat, fullførte byggingen av Visoki Dečani-klosteret (nå et UNESCO-verdensarvsted) og grunnla blant annet klosteret til De hellige erkeengler. Under hans styre nådde Serbia sitt territoriale, politiske, økonomiske og kulturelle høydepunkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Stefan Uros Dusan Nemanjic IV, Find a Grave 13981898, besøkt 24. juli 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c The Peerage[Hentet fra Wikidata]