Statisk muskelarbeid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Statisk muskelarbeid er når en skjelettmuskel trekker seg sammen uten å endre lengde, og skape kroppslig bevegelse. Arbeidsformen nyttes for å stabilisere et ledd eller en kroppsdel, men også for å holde et ledd i en bestemt posisjon. Betegnelsen isometrisk (lik lengde) nyttes også for denne typen muskelarbeid.

Alternativet til statisk muskelarbeid er dynamisk muskelarbeid der musklene trekker seg sammen, eller blir strukket og skaper bevegelse over et eller flere ledd.

Daglig arbeid[rediger | rediger kilde]

Eksempler på statisk muskelarbeid i hverdagen er når buk og rygg stabiliseres og holdes i posisjon ved eksempelvis et løft fra bakken. I dette tilfellet vil musklene i sete og beina utføre dynamisk muskelarbeid, mens ryggmuskler og bukmuskler holder ryggsøylen stabil. Et annet eksempel er hvordan underarmens muskler arbeider når poser med matvarer bæres i låste håndgrep.

Trening[rediger | rediger kilde]

I treningen av kroppens evne til å utføre statisk muskelarbeid nyttes det gjerne motstand i form av vekter som holdes i en bestemt posisjon ovet tid. Det kan også utøves trykk mot ubevegelige gjenstander, som for eksempel en vegg. Egen kroppsvekt er også godt egnet i statisk trening.

Kilder[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.