Statisk muskelarbeid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Statisk muskelarbeid er når en skjelettmuskel trekker seg sammen uten å endre lengde, og skape kroppslig bevegelse.[trenger referanse] Arbeidsformen nyttes for å stabilisere et ledd eller en kroppsdel, men også for å holde et ledd i en bestemt posisjon. Betegnelsen isometrisk (lik lengde) nyttes også for denne typen muskelarbeid.[trenger referanse]

Alternativet til statisk muskelarbeid er dynamisk muskelarbeid der musklene trekker seg sammen, eller blir strukket og skaper bevegelse over et eller flere ledd.

Daglig arbeid[rediger | rediger kilde]

Eksempler på statisk muskelarbeid i hverdagen er når buk og rygg stabiliseres og holdes i posisjon ved eksempelvis et løft fra bakken. I dette tilfellet vil musklene i sete og beina utføre dynamisk muskelarbeid, mens ryggmuskler og bukmuskler holder ryggsøylen stabil.[trenger referanse] Et annet eksempel er hvordan underarmens muskler arbeider når poser med matvarer bæres i låste håndgrep.

Trening[rediger | rediger kilde]

I treningen av kroppens evne til å utføre statisk muskelarbeid nyttes det gjerne motstand i form av vekter som holdes i en bestemt posisjon ovet tid. Det kan også utøves trykk mot ubevegelige gjenstander, som for eksempel en vegg. Egen kroppsvekt er også godt egnet i statisk trening.

Kilder[rediger | rediger kilde]