Stasiland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Stasiland er en bok av den australske forfatteren, filmskaperen og advokaten Anna Funder om mennesker som gjorde motstand mot kommunistregimet i DDR og mennesker som arbeidet for den totalitære statens overvåkningstjeneste Stasi. Det er en bevegende undersøkelse av ekstraordinær menneskelig samvittighet og ekstraordinært mot i møtet med totalitarismen.

Funder har blitt rost for med stor kraft å bruke litterære teknikker for å skrive sakprosa, og boken har blitt beskrevet som a dark, stylish narrative (The Age Book of the Year Awards) og a masterpiece of investigative reporting (Sunday Times). I juni 2004 fikk boken Samuel Johnson Prize, en av de viktigste priser for sakprosalitteratur i verden. The National Theatre i London bearbeider nå boken for teater.

Boken har blitt oversatt til flere språk, blant annet norsk.

Anna Funder og Gesellschaft für Bürgerrechte und Menschenwürde[rediger | rediger kilde]

Foreningen «Gesellschaft für Bürgerrechte und Menschenwürde» (GBM), en organisasjon bestående for det meste av tidligere Stasi-offiserer og tidligere NVA-offiserer som jobber for rehabilitering av sitt rykte, anmeldte Anna Funder i 2004 for å ha kommet med falske anklager mot foreningen. Dette gjaldt partier i Stasiland der hun slo fast at GBM sjikanerte og forfulgte mennesker som fortalte om sin fortid som offer for Stasis forfølgelser i DDR-tiden. GBM fikk medhold av retten. Utleveringen av boken måtte stanses. Den neste utgaven kom med endringer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]