Standard Chartered

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Standard Chartered
Offisielt navnStandard Chartered PLC
Org.formPublic limited company
BransjeFinansielle tjenester, bankvirksomhet, finansielle serviceaktiviteter, unntatt forsikring og pensjonsfinansiering
Etablert1853
Forgjenger(e)Standard Bank, Chartered Bank of India, Australia and China
DatterselskapStandard Chartered Hong Kong
Standard Chartered Zambia
Standard Chartered Taiwan
Standard Chartered Singapore
Standard Chartered Zimbabwe
HovedkontorLondon (Storbritannia)
LandStorbritannia
Adresse1 Basinghall Avenue, London, EC2V 5DD, United Kingdom
Produkt(er)finansielle tjenester
Grunnlegger(e)James Wilson
StyrelederJosé Viñals Íñiguez (desember 2016)[1][2]
Adm.dir.Bill Winters (april 2019)[3][2]
Antall ansatte 85 000[4] (2022)
Nettstedwww.sc.com
Standard Chartered Bank Tower

Standard Chartered Bank (LSE: STAN[død lenke], SEHK: 2888, OTCBB: SCBFF) er et britisk selskap og en bank for finansielle tjenester med hovedkontor i London som opererer i mer enn 70 land. Selskapet har et nettverk av over 1 700 filialer og utsalgssteder (inkludert datterselskaper, tilknyttede selskaper og fellesforetak) og sysselsetter 73 800 mennesker (per 2008).

Selskapet ble grunnlagt i 1853. Til tross for at hovedkontoret ligger i Storbritannia, har selskapet få kunder i sitt opphavsland og 90 % av dets inntekter kommer fra Asia, Afrika og Midtøsten. Ettersom bankens historie er knyttet til utviklingen av det britiske imperiet ligger dens virksomhet hovedsakelig i tidligere britiske kolonier, men i løpet av de to siste tiårene har virksomheten utvidet seg til land som historisk sett har hatt liten britisk innflytelse. Finansselskapets formål er å fungere som en trygg regulerende enhet mellom disse utviklingsøkonomiene.

Standard Chartered Bank fokuserer nå på å fungere som en forbruker- og samarbeidsbank, og på å ta hensyn til egne kassetjenester – områder der konsernet hadde spesiell styrke og kompetanse.

Standard Chartered er notert på London Stock Exchange, Hong Kong Stock Exchange og den indiske børsen, og er et selskap i FTSE 100-indeksen. Selskapets største aksjonær er Temasek Holdings.[5] Peter Sands er administrerende direktør i Standard Chartered Bank.

Standard Chartered ble i juli 2010 ny hovedsponsor for det engelske fotballaget Liverpool FC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]