Staatsbibliothek zu Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Staatsbibliothek zu Berlin
Berlin
BibliotekstypeUniversalbibliotek, FNs depotbibliotek, Staatsbibliothek, bibliotek
PlasseringUnter den Linden
Etablert1661
Nettsidestaatsbibliothek-berlin.de
Kart
Staatsbibliothek zu Berlin
52°30′23″N 13°22′13″Ø

Staatsbibliothek zu Berlin, Unter den Linden
Staatsbibliothek zu Berlin, Unter den Linden
Biblioteket i Kulturforum Berlin
Interiør fra biblioteket i Kulturforum

Staatsbibliothek zu Berlin (statsbiblioteket i Berlin, eller det prøyssiske statsbiblioteket) et tradisjonsrikt bibliotek i Berlin. Det har en bokbeholdning på omkring 10 millioner bind og er dermed det største universalbibliotek i Tyskland og også et av de største i Europa. Det er underlagt Stiftung Preußischer Kulturbesitz.

Historie[rediger | rediger kilde]

Statsbiblioteket i Berlin ble grunnlagt i 1661 som Churfürstliche Bibliothek zu Cölln an der Spree. Fra 1701 til 1918 het det Königliche Bibliothek (det kongelige bibliotek). Etter at Preussen ble republikk i 1918 ble det omdøpt til Preußische Staatsbibliothek. Etter annen verdenskrig havnet biblioteket i DDR, og ble omdøpt til Deutsche Staatsbibliothek. Som motstykke ble de delene av bibliotekets besittelser som befant seg i Vest-Berlin organisert som Staatsbibliothek Preußischer Kulturbesitz. Etter den tyske gjenforeningen ble bibliotekene igjen samlet under navnet Staatsbibliothek zu Berlin under Stiftung Preußischer Kulturbesitz.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Statsbiblioteket har to hovedadresser, en på Unter den Linden 8 (52°31′03″N 13°23′28″Ø), og en på Potsdamer Straße 33 (52°30′32″N 13°22′16″Ø) i kulturbyggområdet Kulturforum Berlin. Biblioteket i Potsdamer Straße var location i Wim Wenders film Himmelen over Berlin fra 1987, som oppholdssted for englene.

Direktører[rediger | rediger kilde]

Nåværende direktør: Barbara Schneider-Kempf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]