Sta. Clara kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sta. Clara kirke
Sta Clara kirke.jpg
Område KongsvingerRediger på Wikidata
Beliggenhet
Map
Sta. Clara kirke
60°10′48″N 12°01′53″Ø

Sta. Clara kirke er en katolsk kirke i Kongsvinger. Kirken er viet til Klara av Assisi og tilhører Oslo katolske bispedømme. Den ble vigslet av biskop Gerhard Schwenzer ved en høytidelig seremoni lørdag 16. juni 2001.

Ved innvielsen var det over 700 år siden det sist ble innviet en katolsk kirke i Kongsvinger og distriktets snaut 300 katolikker hadde i mer enn 40 år ønsket seg en egen kirke som samlingspunkt. Kirken kostet om lag ni millioner kroner. Sta. Clara menighet ble opprettet 2. desember 2007. Menigheten omfatter de seks kommunene i Kongsvinger og omegn: Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Grue og Åsnes. Til sammen blir dette totalt 4 580 km². Over halvparten av menigheten består av polakker (794 medlemmer i 2018).[trenger referanse]

Kirkekomplekset består av to separate bygninger bundet sammen av et atrium og fremstår utad som en enhet. Bebygd areal er brutto ca. 700 m2 . I nord ligger kirken 220 m2 og har 112 sitteplasser. I sør ligger menighetslokale som med blant annet kjøkken og møterom på i alt 210 m2 . Over en del av dette arealet er det plassert en prestehybel på vel 40m2 . Det mellomliggende atriet er delvis overbygd og er på 150m2 . Bygningene er oppført i lecastein som er forblendet med oker/gulaktig Sandstein fra Tsjekkia. Kirkebygget ble startet i juni 2000 og bygget ble ferdigstilt juni 2001.Innredningen i kirken og menighetssalen er produsert i Polen.

Byggeskikkprisen til St. Clara kirke blie tildelt av Kongsvinger kommune for 2003. Den katolske menigheten i Kongsvinger har sine messer i en kirke som har vakt oppsikt blant arkitekter i hele Europa. Ved å bruke tradisjonelle virkemidler på en ny måte, får denne kirken en egen kraft. Slik beskriver det internasjonale arkitekttidskriftet The arcitectural review den katolske kirke på Vennersberg St. Clara. Det er ikke ofte om noen gang at lille Kongsvinger kommer i de store fagtidsskriftene. Men så skjedde i artikkelen Sensing the Divine (Å fornemme det - 15 - guddommelige) er St. Clara kirke en av 5 omtalte kirkebygg verden over. De andre er i Los Angeles, Lisboa,Chemnitz i Tyskland og Puglia i Italia. Det er spesielt kombinasjonen av enkle linjer, lysflater og miljø med norsk skog rundt. St. Clara ble bygget med ett minimalt budsjett og materialvalg og lyssettingen blir derfor viktigere. I så måte er St. Clara svært ulik det vi kjenner av katolske kirker og katedraler i Sør-Europa. Men nordisk nøkternhet trenger ikke bety kjedelig og traust, tvert imot. Arkitektkontoret Hille og Strandskogen i Oslo tegnet kirken, som alt har fått så stor oppmerksomhet at den er viet 4 sider i det prestisjetunge tidsskriftet.

Menigheten samles til Høymesse hver søndag kl. 11.00 med etterfulgt kirkekaffe. Kirken åpnes også etter behov for besøkende og turister. Kontakt menighetens kontor for bestilling. Adgang er gratis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


P religion world.svgDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.