St. Olavsloppet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veksling ved Steinvikholmen

St. Olavsloppet (tidligere: St. Olofsloppet) er en årlig landeveisstafett som avholdes i slutten av juni mellom Trondheim og Östersund, henholdsvis i Trøndelag og Jämtland. Stafetten er oppkalt etter kong Olav Haraldsson, som var konge i Norge 1015–1028. Etappene har utgangspunkt i deler av den samme ruten som Kongen fulgte fra Novgorod i Russland til Trøndelag i 1030 for å kristne Norge.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Det er veksling mellom start og målgang hvert annet år, slik at med start i Trondheim går stafetten i retning av Østersund. Den går motsatt vei ved start i Østersund. Løpet går gjennom Trøndelag og Jämtlands län. Lagene som deltar er en blanding av profesjonelle lag, lokale idrettslag, familielag, bedriftslag og andre.

I Trondheim er start og målgang ved det historiske Torvet, like ved Olavstatuen, mens den i Østersund vanligvis befinner seg i nærheten av torget der. Underveis i stafetten passerer deltakerne flere byer, severdigheter og minnesmerker. Blant disse er Åre, Levanger, Verdal og Stiklestad og Steinvikholm slott.

Løpet følger Olavsleden, med utgangspunkt i ruten fra Østersund gjennom Rödön, Alsen, Åre, Sandvika og Stiklestad.

Historie[rediger | rediger kilde]

Løpet har blitt arrangert siden 1988, og går over fire dager, fra onsdag til lørdag. I 2014 og 2015 gikk starten i Trondheim. I 2016 og 2017 gikk starten i Östersund. I 2016 stilte ca. 7000 løpere opp til en eller flere etapper.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]