St. Matteus kirke i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Matteus kirke i Łódź

Den evangelisk-augsburgske St. Matteus kirke (polsk Kościół p. w. św. Mateusza) ligger ved Piotrkowska-gaten 283 i Łódź. Takket være en utmerket akustikk holdes mange konserter i kirken. I mange år gjestespilte Filharmonia Łódzka her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble bygd etter initiativ av St. Jan-sognets pastor Wilhelm Piotr Angerstein. Arkitektene var Johannes Wende og Franz Schwechten fra Berlin. Grunnsteinen ble innviet 8. oktober 1909. I begynnelsen ble bare St. Matteus-kapellet bygd, siden byggingen av selve kirken ble stanset av første verdenskrig. Den stod ferdig først lenge etter krigen, og ble åpnet 1. november 1928.

Form[rediger | rediger kilde]

Kirken er nyromansk, og den har grunnplan som et gresk kors. Den innvendige kuppelen har en diameter på 26 meter. Inne i kirken finnes mange lysekroner og lampetter. Den største har en diameter på 4 meter og består av 240 lyspunkter. Flere av inventarelementene er oppført i hvit marmor. Inne i kirken finnes også et orgel bygd i 1928 av firmaet Rieger fra Jägerndorf. Det har 60 stemmer, og er en av de mest verdifulle konsertinstrumentene i byen. Glassmaleriene ble utført av Adolph Seiler fra Wrocław. Det 80 meter høye tårnet har et kvadratisk grunnlag og ender som åttekant på toppen.