Spolebein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røntgenbilde av en underarm med spolebeinet (radius) øverst og underarmsbeinet (ulna) nederst. Albueleddet sees til venstre og den øvre delen av handa sees til høyre.

Spolebeinet, på latin kalt radius, er et av to lange bein (rørknokler) i underarmen. Det andre heter underarmsbeinet (ulna).

Rotasjon i underarmen[rediger | rediger kilde]

Diagram som viser knoklene i hender, armer og skuldre hos mennesker.

Spolebeinet roteres når vi vrir på underarmen. Dersom vi holder overarmen rett ned og underarmen fremover, heter rotasjonen «supinasjon» når håndflaten peker oppover, og «pronasjon» når håndbaken vender oppover. Den øverste enden av spolebeinet, også kalt «radiushodet», er sylinderformet og kan kjennes på utsiden av albuen som en av to knoker under huden. Når underarmen roteres, kan vi kjenne at det er bevegelse i radiushodet.

Spolebeinet utgjør mesteparten av underarmsdelen av håndleddet. Ovenfor lillefingeren kan vi kjenne at spolebeinet roterer rundt ulnas hode som også er sylinderformet.

Håndleddsbrudd (radiusfraktur/Colles fraktur/fractura radii typica)[rediger | rediger kilde]

Røntgenbilde av håndleddsbrudd i form av «typisk brudd i spolebeinet» (fractura radii typica eller Colles brudd)

Når vi faller og tar oss for, vil det ofte bli et håndleddsbrudd like ovenfor nederste ende av spolebeinet. Når det er nysnø eller is på gater og veier er dette et av de vanligste bruddene, fractura radii typica som kan oversettes til «typisk brudd i spolebeinet».

Radiusbrudd er det hyppigste håndleddsbruddet. Bruddtypen er vanligst hos eldre kvinner, og er vanligere hos kvinner enn hos menn. Ca. 90 % av bruddene innebærer at det nederste bruddstykket er forskjøvet opp (dorsalt, mot håndryggssiden) – bruddtypen betegnes også Colles brudd.[1]

Dersom den nederste biten av spolebeinet er rotert mot håndbaken, må det settes bedøvelse i bruddspalten før bruddet settes riktig på plass (kalt reponering). Dette gjøres med et kraftig drag i fingrene, før hånda og underarmen blir gipset fra albuen til fingrenes grunnledd.

Vanligvis taes det røntgenbilde både før og etter at bruddet er satt på plass.

Flere akuttstuer ved legevakt, legekontor eller sykehus har montert en egen krok i veggen omtrent en meter over gulvet spesielt for reponering av dette bruddet. Det benyttes en slynge fra kroken til like over albuen, slik at legen kan trekke i fingrene og manipulere bruddet for å sette det på plass, uten å trenge egen assistent for å holde igjen albuen.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Ulna, underarmsbeinet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Håndleddsbrudd i distale radius». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 3. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]