Legevakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Warning icon.png
Nødnummer i Norge
Brann 110
Politi 112
Ambulanse 113
Nødnummer for døve 1412
Legevakt 116117

Legevakt er et allmennmedisinsk behandlingstilbud beregnet på akutte tilstander utenom vanlig åpningstid for legekontorene. Tidligere var legevakta bemannet med en allmennpraktiserende lege i hjemmevakt og det var vanlig at legen reiste i sykebesøk hjem til pasienten, eller de møttes ved legens kontor. De siste årene er det stadig mer vanlig at legevakt organiseres som samarbeid mellom mange kommuner og er plassert i en sentral legevaktsentral, gjerne i et lokalsykehus. Legevaktsentralen er vanligvis bemannet med en eller flere leger og en eller flere sykepleiere. Det er mye vanligere at de dårlige pasientene hentes med ambulanse til legevaktsentralen enn at legene reiser ut til pasienten.

Alle norske kommuner er pålagt å ha en legevaktordning, jf. lov om helsetjenesten i kommunene. Kommunehelsetjenesteloven §1-1: «Landets kommuner skal sørge for nødvendig helsetjeneste for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen.»

Fra og med 1. sep. 2015 fikk legevaktene samme telefonnummer i hele Norge: 116 117[1]. Nummeret er ikke tilfeldig valgt. I en ny europeiske bestemmelse er det besluttet at 116 117 etter planen skal brukes over hele Europa.

Nummeret skal ikke forveksles med 113, som fortsatt er nummeret du skal ringe for øyeblikkelig nødhjelp. Når pasienten ikke selv kan transporteres med privatbil til legevakta, og/eller liv og helse er i akutt fare, ring 113 (gjelder overalt i hele Norge) som er til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral som kan sende ambulanse eller luftambulanse. Teksttelefonbrukere kan ringe 1412 (bl.a. døve og hørselshemmede). Når hjelpen kan vente litt: Ring fastlegen. Legen gir råd eller hjelp på dagtid. Sammen med 110 for brannvesenet og 112 for politiet utgjør disse de fem nødnumrene i Norge.

Legevakta kan brukes ved behov for legehjelp når det er medisinsk nødvendig med hjelp som ikke kan vente til legekontorene åpner. Det kan for eksempel være snakk om kutt, brudd, barn som har vondt i magen eller pasienter som føler et ubehag. Personen som ringer vil få svar fra nærmeste lege.

Det blir ikke akseptert å benytte legevakta fordi pasienten ikke kan ta fri fra arbeidet og benytte egen fastlege i arbeidstiden.

Hvis nummeret ikke kan nås kan det skyldes at hussentralen mellom telefonapparatet og det nasjonale telefonnettet har blitt konfigurert for å sperre for sekssifrede nummer; Hussentral styres nemlig lokalt av virksomheten som eier/benytter den.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.tv2.no/a/7319360 | 1. september innføres det et nytt nasjonalt nummer til legevakten, 116 117.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Telefonnummer og annen kontaktinformasjon for alle landets kommunale legevakter