Legevakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Warning icon.png
Nødnummer i Norge ☎
Brann 110
Politi 112
Ambulanse 113
Nødnummer til sjøs 120
Nødnummer for døve 1412
Legevakt 116117

Legevakt er et allmennmedisinsk behandlingstilbud beregnet på akutte tilstander utenom vanlig åpningstid for legekontorene. Tidligere var legevakta bemannet med en allmennpraktiserende lege i hjemmevakt og det var vanlig at legen reiste i sykebesøk hjem til pasienten, eller de møttes på legens kontor. De siste årene er det stadig mer vanlig at legevakt organiseres som samarbeid mellom mange kommuner og er plassert i en sentral legevaktstasjon, gjerne også med legevaktsentral, noen steder i et lokalsykehus. Legevaktsentralen i større områder er vanligvis bemannet med en eller flere leger og en eller flere sykepleiere. Det er mye vanligere at de dårlige pasientene hentes med ambulanse til legevaktsentralen enn at legene reiser ut til pasienten. Imidlertid blir det nå lagt vekt på at legevaktslegen skal kunne rykke ut til pasienter når dette er nødvendig.

Alle norske kommuner er pålagt å ha en legevaktordning, jf. lov om helsetjenesten i kommunene. Kommunehelsetjenesteloven §1-1: «Landets kommuner skal sørge for nødvendig helsetjeneste for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen.»

Fra og med 1. september 2015 fikk legevaktene samme seksifrede telefonnummer i hele Norge: 116 117[1]. Nummeret er ikke tilfeldig valgt. I en ny europeiske bestemmelse er det besluttet at 116 117 etter planen skal brukes over hele Europa.

Nummeret skal ikke forveksles med 113, som fortsatt er nummeret for øyeblikkelig hjelp. Når pasienten ikke selv kan transporteres med privatbil til legevakta, og/eller liv og helse er i akutt fare, er 113 (gjelder overalt i hele Norge) nummeret til akuttmedisinsk kommunikasjonssentral som kan sende ambulanse eller luftambulanse. Teksttelefonbrukere kan ringe 1412 (bl.a. døve og hørselshemmede). Når behovet for hjelp ikke er akutt er det fastlegen som skal kontaktes. Fastlegen gir råd eller hjelp på dagtid. Sammen med nummer 110 til brannvesenet og 112 til politiet utgjør disse de fem nødnumrene i Norge.

Legevakta kan brukes ved behov for legehjelp når det er medisinsk nødvendig med hjelp som ikke kan vente til legekontorene åpner. Det kan for eksempel være snakk om kutt, brudd, barn som har vondt i magen eller pasienter som føler et ubehag. Personen som ringer vil få svar fra nærmeste lege.

Det blir ikke akseptert å benytte legevakta fordi pasienten ikke kan ta fri fra arbeidet og benytte egen fastlege i arbeidstiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.tv2.no/a/7319360 | 1. september innføres det et nytt nasjonalt nummer til legevakten, 116 117.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Telefonnummer og annen kontaktinformasjon for alle landets kommunale legevakter