Legevakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Legevakt er et allmennmedisinsk behandlingstilbud beregnet på akutte tilstander utenom vanlig åpningstid for legekontorene. Tidligere var legevakta bemannet med en allmennpraktiserende lege i hjemmevakt og det var vanlig at legen reiste i sykebesøk hjem til pasienten, eller de møttes ved legens kontor. De siste årene er det stadig mer vanlig at legevakt organiseres som samarbeid mellom mange kommuner og er plassert i en sentral legevaktsentral, gjerne i et lokalsykehus. Legevaktsentralen er vanligvis bemannet med en eller flere leger og en eller flere sykepleiere. Det er mye vanligere at de dårlige pasientene hentes med ambulanse til legevaktsentralen enn at legene reiser ut til pasienten.

Alle norske kommuner er pålagt å ha en legevaktordning, jf. lov om helsetjenesten i kommunene. Kommunehelsetjenesteloven §1-1: «Landets kommuner skal sørge for nødvendig helsetjeneste for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen.»

Telefonkatalogen har telefonnummer til vedkommende legevakt under hver kommune. Telefonnummeret til legevakta oppgis også på kommunenes hjemmeside.

Når pasienten ikke selv kan transporteres med privatbil til legevakta, og/eller liv og helse er i akutt fare, ring 113 (gjelder overalt i hele Norge) som er til AMKsentralen som kan sende ambulanse eller luftambulanse. Teksttelefonbrukere kan ringe 1412 (bl.a. døve og hørselshemmede). Når hjelpen kan vente litt: Ring fastlegen. Legen gir råd eller hjelp på dagtid.

Legevakta kan brukes ved behov for legehjelp når det er medisinsk nødvendig med hjelp som ikke kan vente til legekontorene åpner. Det er riktig å benytte legevakt for den kommunen der pasienten oppholder seg.

Det er ikke akseptabelt å benytte legevakta fordi pasienten ikke kan ta fri fra arbeidet og benytte egen fastlege i arbeidstiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Telefonnummer og annen kontaktinformasjon for alle landets kommunale legevakter