Sphinx franckii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sphinx franckii
Nomenklatur
Sphinx franckii
Neumoegen, 1893
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektSphinx
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Sphinx franckii er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne uvanlig slanke svermeren har larve som går på ask.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 100 – 128 mm), slank, gulgrå svermer, forvingene er uvanlig lange og smale. Kroppen er spoleformet, hodet ganske stort, antennene lysbrune, ca. 1/3 så alnge som forvingene. Brystet er lys grått på sidene, mørkt gråbrunt i midten. Bakkroppen har en bred, rødbrun midtstripe som er svart i midten, på sidene har den svarte og grågule tverrstriper. De lange og smale forvingene er gulaktig grå med "utviskede" mørke tegninger. En svart stripe langs ytterkanten og en tynn, svart strek mot vingespissen er som oftest synlige. Hos hannen er ytterkanten litt innbuktet og bakhjørnene markerte, men ikke hos hunnen. Bakvingene er grågule, ytterst med et bredt, brunsvart tverrbånd. Larven er blålig grønn med utydelige, lyse skråstriper på sidene. Utvokste larver er lette å kjenne på at de har to rader av pigglignende, små vorter langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene går bare på ulike arter av ask (Fraxinus).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne svermeren har en forholdsvis begrenset utbredelse i den østlige delen av USA, fra New York i nord til Florida i sør, vestover til Missouri og Louisiana.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Sphinx eremitus. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]