Sphaerophoria scripta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Sphaerophoria scripta
Hann
Hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sphaerophoria scripta
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: stor kulehaleflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis, Grønland, Sørøst-Asia
vanlig i hele Norge.

Stor kulehaleflue (Sphaerophoria scripta) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er blant de vanligste blomsterflueartene i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet unntatt på høyfjellet.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-10 mm), gul og svart blomsterflue. Kroppsbygningen er lang og smal, hannen er lett å kjenne på at bakkroppsspissen når et godt stykke bakenfor vingene. Fasettøynene er nakne, antennene korte og gule. Ansiktet er gult. Thorax er litt matt, grønnlig bestøvet, med brede, gule sidestriper. Scutellum er gult. Bakkroppen er lang og sylindrisk med fire brede, gule tverrbånd. Hannens ytre kjønnsorganer fanner en stor, avrundet, for det meste gul kapsel. Beina er gule og forholdsvis korte, vingene glassklare.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra april til november og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve. Trass sine forholdsvis små vinger er det en vandrende art som kan foreta lange trekk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis. Den finnes også i Sørøst-Asia og på Grønland, men ikke andre steder i Nord-Amerika. I Norge er den svært vanlig i Sør-Norge, den finnes også i resten av landet men er kanskje ikke like vanlig i nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]