Spansk arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den spanske arkitekturen har gjennom alle tider vært spesiell. Det startet da maurerne invaderte Spania i 711 og dro med seg en del av islamske byggestilen. Denne stilen utviklet seg videre i Spania til en egen byggestil, som ble kjennetegnet med voldsomme utskjæringer og mye pynt. Den mauriske byggestilen nådde sitt høydepunkt i Granada i perioden 13.-15. århundre. Forenklede buer, men stadig mer innviklede utskjæringer rundt. Keramikk og gips ble brukt til å dekorere veggene utvendig. Slottet Alhambra er et godt eksempel på denne stilen.

Etter at maurerne ble drevet ut av landet oppsto formen som ble kalt mudéjar. I denne perioden ble den opprinnelige spanske arkitekturen mer synlig igjen, det som kjennetegner denne perioden er utrolige mursteinsarbeider i tårn og spir, og at man kun finner denne stilen i Spania. Men det var ikke i hele Spania at denne stilen var ledende. I Nord-Spania var det den romanske stilen som var stor, spesielt ved pilegrims-stiene. Forskjellene fra den spansk/mauriske stilen ligger på planløsningen. Stilen i Spania holdt seg ganske lik, kun påvirket av maktforandringer. Men så kom renessansen. Denne førte til at den italienske stilen fikk mer innflytelse i Spania. Denne stilen gjorde at det ble færre ornamenter. Denne stilen holdt frem til barokken som kom på begynnelsen av 1600-tallet og varte til midten av 1700-tallet. Kjennetegnene var mer buer og innviklede planer.

Etter barokken kom nyklassismens tid, som gjeninnførte gamle ideer. I nyklassismens tid begynte spanjolene å følge den europeiske strømmen fram til dagens tid. Nå er husene i Spania en blanding av flere tidligere stiler.

Det som kjennetegner dagens byggestil i Spania er flate tak, en del buer, og småvinduer og dører. En av verdens mest kjente arkitekter er Antoni Gaudí, kommer fra Spania(Catalonia) Han har til dels gjeninnført mudéjar-stilen og de arabiske elementene i arkitekturen. Katalansk arkitektur var i en periode fra ca. 1900 særegen nok til å få navnet katalansk jugendstil. I senere tid er der kommet en del såkalte signalbygg, der arkitektene er i internasjonal klasse. Torre Glòries i Barcelona og Guggenheimmuseet i Bilbao er eksempler på nyere arkitektur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]