Spanglerogyrus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spanglerogyrus
Spanglerogyrus albiventris
Nomenklatur
Spanglerogyrus
Folkerts, 1979
Populærnavn
virvlere
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieAdephaga
FamilieVirvlere
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: i vann, de voksne i vannoverflaten
Utbredelse: Nord-Amerika
Inndelt i

Spanglerogyrus er en slekt av biller i underordenen Adephaga, familien virvlere, med bare én kjent art. Den antas å tilhøre en gammel slektslinje uten noen nære, nålevende slektninger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (ca. 2,5-3 millimeter), avlang, svart virvler. Ytterkantene av pronotum og dekkvingene er kledt med fine, lyse hår, midtpartiene er nakne. Hodet har en nor framstikkende, avrundet trapesformet "snute". Pronotum er kraftig innbuktet foran bak hvert fasettøye, for å gi dette fri sikt oppover.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Virvlene er rovdyr og spiser insekter som faller ned på vannoverflaten. Disse billene opptrer gjerne i grupper som svømmer rundt på vannoverflaten, og kan minne om radiobiler i et tivoli. Dersom de blir truet dykker de og gjemmer seg nær bunnen. Om en virvler blir fanget, skiller den ut et illeluktende stoff. Dette gjør billen usmakelig for rovdyr og virker også som et alarmstoff overfor andre virvlere. Denne arten lever i små bekker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i et lite område i det sørøstlige USA (South Carolina, Alabama og Florida).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ George W. Folkerts (1979) Spanglerogyrus albiventris, a primitive new genus and species of Gyrinidae (Coleoptera) from Alabama. The Coleopterists' Bulletin 33 (1): 1-8. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]