Hopp til innhold

Southwark-katedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler den anglikanske Southwark-katedralen. Se St. Georgs katedral (Southwark) for informasjon om den katolske katedralen.
Southwark-katedralen
OmrådeSouthwark
BispedømmeDiocese of Southwark
Byggeår12. århundre[1]
Arkitektur
Periodegotisk arkitektur
Beliggenhet
Kart
Southwark-katedralen
51°30′22″N 0°05′23″V

Southwark-katedralen (St Mary Overie) er en anglikansk katedral i Southwark, London. Den ligger på sørbredden av Themsen, nær London Bridge, og er sete for Southwark bispedømme.

Jernbanelinjen fra London Bridge-stasjonen til Cannon Street-stasjonen går rett utenfor katedralen, og blokkerer innsikten mot dens sørside.

Kirken ble bygget som en sognekirke omkring 1220, med flere ombygginger fram til 1420. Den ble en katedral først i begynnelsen av det 20. århundre, da det anglikanske bispedømmet Southwark ble opprettet. Dette er ett av to steder for anglikanske og katolske bispedømmer har samme navn; det andre er Liverpool. I begge tilfeller er det det katolske som er eldst, selv om det dreier seg om en nyetablering i moderne tid ettersom alle katolske bispedømmer ble overtatt av Den engelske kirke ved reformasjonen. I begge tilfeller er det også snakk om et anglikansk bispedømme og et katolsk erkebispedømme.

Den første organisten etter at den ble oppgradert til katedral var dr. E.T. Cook, som i 1920- og 1930-årene hadde daglige konserter på BBC Radio.

I 2002 vant bispedømmet nybygg ved katedralen, kalt Southwark Cathedral's Millennium Buildings[2], en pris for beste nye bygninger det året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.historicengland.org.uk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. september 2005. Besøkt 30. august 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]