Soneforsvar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soneforsvar er et begrep innen idretten fotball, som går ut på hvordan spillerne skal opptre i forsvar når motspillerne har ballen. Ofte snakkes det om to typer forsvar i fotball, enten markeringsorientert forsvar eller soneforsvar. I soneforsvar har forsvarsspilleren som oppgave å dekke en del av banen i motsetning til markeringsorientert forsvar hvor man skal følge eller markere en spesiell spiller hos motstanderen. Det blir tatt mindre hensyn til motstanders bevegelser og man har gode sikringsforhold over hele banen. I soneforsvaret har keeperen ofte et viktig ansvar for bakrommet. I en klassisk formasjon hvor man spiller soneforsvar med fire forsvarsspillere har man to sidebacker og to midtstoppere. Disse har hver sin «sone», det vil si at de har kortsiden av en fotballbane delt på fire i bredden og som oftest 10 til 12 meter i lengderetningen opp til midbanespillernes sone. Den spilleren som er nærmeste forsvarsspiller (i egen sone) som kan gå med fronten mot skal etablere press på motspilleren med ball. Hvis motspilleren kommer forbi må alltid alle spillere være klar til å overta jobben med å presse ballfører. Førsteforsvarer kalles den som er den som går i press, andreforsvarer er den som sikrer førsteforsvarer og tredjeforsvarer markerer rommet bak første og andre. For å presse motstanderen er det viktig å ha lavt tyngdepunkt, for stabilitet. Hvis en går inn sidelengs i press kan man lettere lede motstanderen i den retning man selv ønsker. Ofte når man vinner ballen er det hurtige kontringer som gjelder, for da kan man ta motstanderne i ubalanse. På defensive dødballer slik som frispark, cornere, innkast og liknende benytter man nesten alltid et markeringssystem, da rent soneforsvar i disse situasjonene er veldig vanskelig.

Norge og soneforsvar[rediger | rediger kilde]

Norges herrelandslag i fotball har vært kjent for å rendyrke soneforsvar, særlig under Drillo. 6. september 2010 uttalte Drillo at Norge utmerker seg på to områder i fotball-Europa:

«Vi spiller den mest direkte fotballen i Europa. Vi er også det laget som spiller mest rendyrket soneforsvar i Europa.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. september 2010. Besøkt 6. september 2010.