Sommerpalasset i Chengde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyfoto over sommerpalasset i Chengde
Pagoden i sommerpalasset i Chengde

Sommerpalasset i Chengde (kinesisk skrift: 避暑山庄, pinyin: Bìshǔ Shānzhuāng, bokstavelig «Fjellvilla for å unngå varmen», mandsjuisk Halhūn be jailara gurung) er et stort kompleks av keiserpalass og hager som ligger i byen Chengde i Hebei-provinsen i Kina, omkring 250 kilometer nordøst for hovedstaden Beijing. Anlegget omfatter hager og bygninger i et harmonisk landskap av vann, skog og beitelandskap. Det ble bygd i tiden fra 1703 til 1792, under Qing-dynastiet, og viser tilbake til sluttfasen av det kinesiske føydalsamfunnet. Sommerpalasset ble tatt med på UNESCOs verdensarvliste i 1994.

Sted og historie[rediger | rediger kilde]

Palassområdet dekker et areal på ca 5,6 kvadratkilometer og er det største keiserlige parkkomplekset i Kina. Fire femdeler av området er berggrunn, resten er sletter og vann. Hele parkområdet er omkranset av en ca 10 kilometer lang steinmur.

Palassområdet kan grovt deles i to, den ene delen der regjeringsapparatet arbeidet og bodde, den andre delen til fornøyelse og fest. Som i andre kinesiske parker blir hvert enkelt byggverk tillagt en særlig rolle. Således har hvert av de 72 utsynspunktene sitt eget særegne navn. Mellom byggverkene er en 70 meter høy pagode, en av de høyeste i Kina.

Det første palasset ble reist i 1703, på ordre fra Kangxi-keiseren. Siste utvidelse ble fullført i 1792. Begge keiserne Kangxi og Qianlong tok mot lokale tjenestemenn og offiserer her, gikk på jakt med dem og holdt picnic sammen. Sammen med mongolske fyrster så en på hesteløp, bryting eller lyttet til mongolsk musikk. Slik pleide man relasjonene mellom den kinesiske sentralmakt og mongolske, kasakhiske, uighurske og khalkhasiske stammeledere. Utlendingar ble bare unntaksvis invitert.

Sommarpalasset i Chengde er siden 1961 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner, og fra 1994 på UNESCOs verdensarvliste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]