Sommen (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sommen
LandSveriges flagg Sverige
LänÖstergötland, Jönköpings län
Areal 130,3 km²[1]
Høyde 146,7 moh.[1]
Dybde53 m (maks)[2]
17 m (snitt)[2]
Volum2,21 km³ [2]
VassdragMotala ström
TilløpSvartån, Bulsjöån
UtløpSvartån
Posisjon
Kart
Sommen
58°01′N 15°13′Ø

Sommen er en innsjø som ligger på grensen mellom Östergötland og Jönköpings län i Småland, med største delen i Östergötland.[3] Arealet er 130,3 km², noe som gjør Sommen til Sveriges 20. største innsjø. Sjøen er gjennomsnittlig 17 m dyp, men 53 m på det dypeste. Vannflaten ligger 147 meter over havet, noe som er ganske høyt i Sør-Sverige. Gjennom den nordvestre delen av Sommen renner elva Svartån, som også er innsjøens største tilsig. Svartån kommer fra vest ved Tranås, og renner ut i nordenden mot innsjøen Roxen. Innsjøen er regulert ved utløpet i nord, der gjennomsnittlig vannføring er over 11 m³/s. Den nest største tilførselselva er Bulsjöån fra sør.

Innsjøen ligger i sprekkedaler i fjellgrunnen,[4] og det fjellrike landskapet har gitt innsjøen en uregelmessig form med mange bukter og ca 260-280 øyer. Den største øya er Torpön, som måler 10 km fra sørøst til nordvest, og ca. 3,5 km på det bredeste. Øya har broforbindelse ved sørenden, og ferjeforbindelse i nordenden.

Limnologi og fauna[rediger | rediger kilde]

Sommen har klart, næringsfattig vann, med siktdyp på 8-10 meter. Likevel er her et høyt biologisk mangfold, først og fremst på grunn av den store artsrikdommen av fisk og sjøens mangfoldige utforming.[4] Her finnes 22 fiskearter, blant annet røye (Salvelinus alpinus), Sik (Coregonus fera), ørret (Salmo trutta) og Sommaströmming (Lagesild, Coregonus albula). Innsjøens røye anses som en egen art, Sommarøye. Den største røya som er fanget ble tatt i garn av John Sonnert og veide 11 kg. Foruten de forannevnte laksefisker, finnes blant annet gjedde, gjørs, abbor og lake.[5]

Også fuglelivet rundt innsjøen er rikt, og her hekker blant annet flere fiskeørnpar.

Befolkning og trafikk[rediger | rediger kilde]

Sjøens omgivelser er tynt befolket. De største tettstedene nær Sommen er Tranås, Malexander og Sommen.

Innsjøen har gjennom årene vært trafikkert av mange dampbåter. En av disse er der fortsatt, den vedfyrte Boxholm II, som har gått på sjøen siden 1904.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sjöareal och sjöhöjd» (PDF). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 12. september 2016. 
  2. ^ a b «Sjödjup och sjövolym». Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 23. november 2018. 
  3. ^ «Min karta». Lantmäteriet. Besøkt 24. mai 2021. 
  4. ^ a b «Sommen på VISS». Arkivert fra originalen 28. september 2016. Besøkt 14. september 2016. 
  5. ^ «Sommens fiskvårdsområde». Besøkt 14. september 2016.