Soleksem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Soleksem kalles også for solallergi eller polymorft lysutslett og kan oppstå etter mye soleksponering på tynn og sensitiv hud, spesielt på brystkasse, armer og legger. Kjennetegnes ved rød og betent hud med nupper, blemmer eller knuter i de ytre hudlagene og følges som regel av en intens kløe. Regnes ikke som det samme som solbrenthet. Tilstanden går oftest over etter noen dager uten soleksponering. Ved kløing på utslettet kan brennkopper dannes.

Det er usikkerhet rundt hva som eksakt skjer når soleksem oppstår.

Soleksem ser ut til å oppstå som en allergisk reaksjon på stoffer som dannes i huden gjennom en kjemisk reaksjon når huden bestråles av UVA og UVB stråler.

Det kan være flere mulige årsakssammenhenger og reaksjoner hos forskjellige personer, som faller inn under denne betegnelsen.

Forebygging[rediger | rediger kilde]

Foruten å unngå soleksponering, er det ingen sikker forebygging av soleksem. Soleksem kan i noen tilfeller forebygges med solkrem som blokkerer for UVA og UVB stråler. For noen typer solkrem kan det på enkelte typer hud også se ut til at solkremen kan øke problemet. Enkelte har positive erfaringer med forebygging gjennom inntak av Kalsium og C-vitamin over en tidsperiode før soling.Forbeygging ved hjelp av å ta betakaroten i 1-2 måneder før våren/sommeren har også vist seg å ha positiv effekt.

Behandling / lindring[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen sikker behandling av soleksem. For lindring, har enkelte hatt positive resultater med bruk av hydrokortison, antihistamin/allergitabeletter (f.eks Xyzal), lidokain eller alohe vera. Antihistaminer vil ikke ha noen virkning, i og med at dette er en "hypersensitivity reaction type IV" (og ikke "type 1")

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]