Hopp til innhold

Snowdon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snowdon sett fra Llyn Llydaw

Snowdon er det høyeste fjellet i Wales, og det høyeste i Storbritannia sør for det skotske høylandet. Selve toppen, som er 1 085 moh., er kjent under det walisiske navnet Yr Wyddfa, som betyr «gravhaugen». Det engelske navnet på fjellet kommer fra angelsaksisk snow dun, som betyr «snø-ås».

Fjellet ligger i nasjonalparken Snowdonia i Gwynedd. Parken er et svært populært turistmål, og Snowdon er en av de største attraksjonene den har å by på. Som det høyeste fjellet i Wales inngår den i National Three Peaks Challenge.

Fra toppen har man god utsikt over De britiske øyer. På en klar dag kan man se Irland, Skottland, England og Wales, inkludert 24 grevskap, 29 innsjøer og 17 øyer. Sikten mellom Snowdon og Merrick i det sørlige Skottland er med 232 km den lengste teoretiske siktelinje på De britiske øyer.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jf. http://www.viewfinderpanoramas.org/panoramas/UPL/Merrick-S.gif Arkivert 27. september 2009 hos Wayback Machine.. I praksis er det sjelden at de atmosfæriske forhold er slik at det er mulig å se helt til Merrick.