Snøheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snøheim ved foten av Snøhetta.

Snøheim turisthytte ligger ved foten av SnøhettaDovrefjell.

Hytta ble bygd av Den Norske Turistforening (DNT) i 1952. Hytta ble overtatt av Forsvaret i forbindelse med utvikling av Hjerkinn skytefelt i 1959, og skiftet da navn til Snøheim.

Høsten 2007 fikk DNT Oslo og Omegn tilbake Snøheim fra Forsvaret. Hytta er nå utbygd og satt i stand til en betjent turistforeningshytte med 80 senger. Adkomst med skyttelbuss fra Hjerkinn.

Konflikt med villrein[rediger | rediger kilde]

Etter at DNT overtok hytten startet en konflikt om hvorvidt veien til hytten gjennom skytefeltet skulle bli værende.

Konflikten gikk ut på at veien krysser vandrerutene til fjellreinen i Snøhetta-området, og det ble fryktet at reinen ville slutte å trekke om veien ble åpnet for fri trafikk. Trekket her er viktig for å opprettholde rotasjonstrekket rundt Snøhettamassivet slik at villreinens funksjonelle bruk av landskapet i villreinområdet (kalvingsområder, sommerbeiter, vinterbeiter) kan bevares.

I april 2018 ble det vedtatt at veien blir liggende, men det innføres strenge restriksjoner for ferdsel på veien. Bilkjøring er forbudt og sykling er ikke lov utenom perioden 1. juni- 15. juli. Fem ganger hver dag kan folk fraktes med buss inn til turisthytten.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Snøheim». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.