Hopp til innhold

Smartur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pebble, et ur fra år 2013 som kommuniserer med brukerens telefon via Bluetooth

Et smartur eller en smartklokke er et armbåndsur med avanserte funksjoner som for eksempel kamera, telefon og trykkfølsom skjerm. Ordet smartur ble føyet til den danske rettskrivningsordboken i 2012.[1]

Smarturteknologien er i hastig utvikling og er en del av «wearable»-trenden, som i 2013 hadde en samlet markedsverdi på 3–5 milliarder dollar. Denne verdien forventes dog å tidobles innenfor de etterfølgende 3–5 år.[2] I en rapport fra 2014 ble antallet smartur i 2018 anslått til å bli 68 millioner.[3]

Motivasjoner for å bruke en smartklokke kan være fordi den er funksjonell (for eksempel oppgir klokkeslett eller kan brukes til å lese meldinger) eller fordi den er et moteriktig tilbehør som ser bra ut.

Operativsystemer[rediger | rediger kilde]

Samsung Galaxy Watch, som kommuniserer med brukerens telefon via Bluetooth

Det mest utbredte operativsystem til smartur er Googles Android, som samtidig også er det mest utbredte operativsystem til smarttelefoner.[4] Android for smartur kalles for Android Wear, og fungerer både til runde og firkantede smartur og flere forskjellige produsenter av smartur anvender styresystemet.[5] Apple Watch er Apple sin smartklokke, og kjører på apple sitt watchOS operativsystem.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å enkelt gi brukeren muligheten til å sjekke hva klokken er har smartklokker som regel en rekke andre mer eller mindre smarte funksjoner, som varierer fra modell til modell.

Lokalisering med ultrabredbånd
Klokker med ultrabredbånd kan brukes til å presist lokalisere annet mistet elektronisk utstyr som også har ultrabredbånd, og vice versa kan man med en smarttelefon med ultrabredbånd enkelt finne en mistet smartklokke med ultrabredbånd. Ved hjelp av spesielle nøkkelbrikker kan man bruke denne teknologien til å finne nøkkelkniper og annet utstyr.
Trening
Mange smartklokker har funksjonalitet for monitorering og logging av trening. Eksempler på slik sensorikk er pedometer for å telle antall skritt, måling av hastighet ved hjelp av satelittnavigasjon (f.eks. GPS, GLONASS, Galileo), og ulike metoder for pulsmåling (f.eks. optisk sensor). Treningsklokker som benytter pulsbelte over brystet regnes dog for å gi mer presis pulsmåling. Basert på dette kan klokken anslå forbrent energi.
Helse
Smartklokker kan utstyres med sensorikk for en rekke helsefunksjoner, som for eksempel pulsmåling og oksymeter. Noen smartklokker kan måle ting som hjerterytme og blodtrykk, og kan gi advarsel dersom det detekteres noe unormalt som bør undersøkes av helsepersonell. Klokken kan også logge antall timer søvn ved at den ligger i ro på et nattbord om natten og måler bevegelser på dagtid.
Mer påkoblet
Man kan lettere se meldinger, oppdateringer og påminnelser ved å kikke på håndleddet istedet for å ta telefonen opp fra lommen. På denne måten blir man mer påkoblet internett selv om man er opptatt med andre ting. Det kan også være mulighet for å svare på meldinger (på klokker med berøringsskjerm eller knapper) og telefonsamtaler (på klokker med mikrofon) med en gang, men denne funksjonaliteten kan være noe fiklete grunnet liten skjerm. Det er også mulig å få underholdning på klokkeskjermen. Noen klokker tar imot talekommandoer og har en virtuell assistent.
Musikk
Noen smartklokker har innebygd musikkavspiller og tilkobling for hodetelefoner, som for eksempel kan brukes under trening.
Tilkoblingsmuligheter
For å sende og motta meldinger er noen klokker avhengige av å være tilkoblet en vertsenhet (f.eks. en telefon), og kommunikasjon mellom utstyret kan da for eksempel skje med Bluetooth, eller klokken kan eventuelt være direkte tilkoblet internett via WiFi eller mobilnettet ved hjelp av SIM-kort.
Navigasjon
Noen smartklokker kan gi forskjellige vibrajsoner til håndleddet avhengig av om man skal gå til høyre eller venstre, hvilket gjør det mulig til en viss grad slippe å se på kart under navigasjon.
Vanntett
Mange smartklokker er vanntette i varierende grad. Vanntetthet kan gjøre det mulig å bruke klokken til utendørs rekreasjon i alt slags vær og til sporter som svømming eller dykking. (Se IP-systemet). Vog virker ikke alle skjermer og knapper under vann, og ikke alle klokker tåler saltvann.
Batteritid
Enkelte smartklokker har batteri som varer lengre enn smarttelefoner, for eksempel opp til 10 dager. Mange smartklokker har dog batteritid på samme målestokk som en smarttelefon, og må lades hver dag.
Betaling
Noen smartklokker kan brukes til kontaktløs betaling ved hjelp av nærfeltskommunikasjon, og kan således være et alternativ til betaling med kontanter, kort eller mobiltelefon.
Nye og spesialtilpassede funksjonaliteter
Med smartklokker er det mulig å utvikle apper som endrer funksjonaliteten til klokken eller gjør det mulig for brukeren å tilpasse opplevelsen.
Trygghet for foreldre
Noen smartklokker som er koblet til mobilnettet kan ringe til numre som på forhånd er lagt inn på klokken. Klokker med satellitt-sporing kan også brukes for å presist overvåke hvor barnet er.

Skikk og bruk[rediger | rediger kilde]

Det er eksempler på at smartklokker har ført til dårlig skikk ved at man under samtaler kikker på smartklokken istedet for personen som snakker,[6][7] muligens fordi det er så raskt og lettvint å sjekke oppdateringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]