Sloan Wainwright

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sloan Wainwright
Født1957[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSanger og låtskriver Rediger på Wikidata
FarLoudon Wainwright jr.
MorMartha Harriet Taylor
SøskenLoudon Wainwright III
NasjonalitetUSA

Sloan Wainwright (født 1957[2] er en amerikansk musiker som tilhører den såkalte uavhengige scenen. Wainwright er kjent for sine intenst personlige sangtekster, nyskapende tilnærming til sang og hennes slektskap med den 11 år eldre broren Loudon Wainwright III. Hun er tante til de kanadisk-amerikanske musikerne Martha Wainwright og Rufus Wainwright, og til den amerikanske musikeren Lucy Wainwright Roche, halvsøster til de to førstnevnte.

Musikalsk stil[rediger | rediger kilde]

Hennes musikalske stil består av en kombinasjon av folkemusikk, jazz og blues, en tilnæring som har sin bakgrunn i hennes tid da hun skrev og framførte sin musikk gjennom hele Greenwich Village.

Sloan Wainwright Band utga deres debut-CD i 1996 som bar hennes navn som tittel. CD-en ble kritikersuksess og introduserte hennes musikk for den amerikanske scenen. En tredje utgivelse med bandet i tidlig 2001, The Song Inside, er et svingende verk i dens blanding av tradisjonell folkemusikk og mer eksentrisk, kreative variasjoner, noen gang antyder det en stilistisk krysning av Bonnie Raitt og Kate Bush.[3]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som en foregangsfigur i den uavhengige musikkscenen før den ble populær var Sloan Wainwright en musiker som albuet seg plass og utvidet definisjonen av kvinner i musikkverden. Med fremstående og original sanger er Wainwright en musiker som er best kjent for hennes rike altstemme, meget personlige sangtekster og en nyskapende tilnærming til sang gjør det henne vanskelig å kategorisere. Hennes personlige framtoning er mektig og oppløftende, og hun beskriver sin sceneframføring som «vi tar vårt publikum på en reise, vi kommer med full kraft og gjør vårt show».

Wainwright ble født i en meget musikalsk familie, yngste søster av Loudon Wainwright III, var hennes tenår påvirket av en mengde ulike kunstnere, forfattere og musikere. Hun lærte å spille piano og så sin eldre bror bli en kjent musiker. Ved å skrive og fremføre sin musikk på de ulike scenene i kunstnerkvarteret Greenwich Village utviklet hun etterhvert sin egen musikk. «Det var noe uanstrengt av den kreative flom på det stadiet i mitt liv,» har hun sagt. «Jeg tenkte ikke, jeg var bare fly uten frykt».

På midten av 1990-tallet begynte Wainwright å samarbeide med gitaristen Stephen Murphy og fra deres kreative synergi ble det satt sammen et band og kort tid etter ble deres første CD utgitt i 1996: Sloan Wainwright. Andre utgivelse kom i 1998, en hyllest til minnet om hennes mor Martha, kalt From Where You Are. Tredje utgivelse som kom tidlig på 2001, The Song Inside var en blanding av hennes eksentriske stemmebruk og tradisjonell folkemusikk. Neste CD, Cool Morning (2003) var en øvelse i musikalske utfordringer. Sanger som «Word of The Day» var eksempler på hennes spesielle sang- og vokalstil. En minneverdig sang på CD-en var hennes tolkning av U2s «Where the Streets Have No Name» som viser henne som en moderne tolker av lyrikk og musikk.

Siden da har hun utgitt ytterligere tre album, Life Grows Back (2006) og Rediscovery (2008). Sistnevnte album er en samling av personlige favoritter skrevet av andre. Siste album er konsertalbumet On A Night Before Christmas som kom ut i 2005 og hadde bidrag fra andre musikere som The Kennedys, Penny Nichols & Gandalf Murphy og Slambovian Circus of Dreams.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 2734903, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sloan Wainwright’s Bio Arkivert 4. juli 2008 hos Wayback Machine.
  3. ^ Sloan Wainwright’s Bio

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • (1996) Sloan Wainwright
  • (1998) From Where You Are
  • (2001) The Song Inside
  • (2003) Cool Morning
  • (2005) On A Night Before Christmas (Live)
  • (2006) Life Grows Back
  • (2008) Rediscovery

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]