Slinningsbålet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slinningsbålet er et sankthansbål som årlig blir laget på Slinningsodden i Ålesund for å så bli brent på sankthansaften. Bålet bygges hovedsakelig av paller, kasser og tønner.

Tradisjonen med bålet er gammel og strekker seg hundrevis av år tilbake og på den tida var det flere store sankthansbål som befant seg blant annet rundt omkring i Ålesund. Bålet bygges normalt av 30-40 ungdommer i alderen 13 til 20 år. Den høyeste utgaven som er laget er 2016-bålet som målte 47,396 meter høyt og ble ny verdensrekord[1]. Slinningsbålet ble presentert i NRK-dokumentaren «Det siste bålet» (2008), produsert og regissert av Dag Lausund.

I 2010 ble det gjort et rekordforsøk på verdens høyeste håndbygde bål, men rekorden ble ikke godkjent av Guinness selv om den offisielle målingen sto til 40,45m. Seks år etterpå, i 2016, ble det atter en gang forsøkt å ta rekorden en gang for alle. Etter seks måneder med planlegging og tre måneder med arbeid døgnet rundt stod endelig rekorden målt til 47,396m - avrundet til 47,4m. Bålet ble i slutten av 2016 endelig godkjent som verdensrekord av Guinness, og holdt seg frem til rekorden ble slått i Mars 2019.[2]

Høyder (nyere historie)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]