Slektsforskningsprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
GRAMPS slektsforskningsprogram

Et slektsforskningsprogram er en type programvare for personlige datamaskiner som forenkler systematiseringsbehovet under slektsforskning.

Programmet gjør det mulig å enkelt systematisere all informasjon om en person, som biologiske foreldre, eventuelle adoptivforeldre, fødsel, dåp, konfirmasjon, vielse, dødsfall, begravelse og de enkelte hendelsers dato, sted, vitner og dokumentasjon – f.eks. bilder, fødselsattest, lydopptak, filmklipp eller underskrift – samt hvilken kilde informasjonen kommer fra.

Opplysningene legges inn i skjemaform, men programmet kan selv gjøre slektsforskeren oppmerksom på sannsynlige feil, som f.eks. hvis et barn ved fødsel er tillagt meget unge foreldre eller en mor over 50 år.

Et viktig formål med et slektsforskningsprogram er utskriftene som kan være av en persons aner eller etterkommere. Større samlinger av slektninger i en database kan ved hjelp av slektsforskningsprogrammet brukes til å skrive ut «manuskriptet» til en slektsbok. De fleste slektsforskningsprogrammer har i dag også støtte for automatisk generering av internettsider for presentasjon av innholdet.

En annen egenskap flere slektsforskningsprogrammer har, er støtte for import og eksport av såkalte GEDCOM-filer. GEDCOM er en standard for en representasjon av databasen i rent tekstformat, slik at man kan overføre hele eller deler av databasen fra ett slektsforskningsprogram til et annet, til og med på tvers av datamaskiners operativsystem.

GEDCOM gir ikke 100% kompatibilitet. Innenfor GEDCOM har produsentene visse friheter som gjør at det ikke alltid går helt smertefritt.

Eksempler på slektsforskningsprogrammer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]