Slangestjerner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slangestjerner
Opheiolepis elegans
Opheiolepis elegans
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ophiuroidea
Gray, 1840
Norsk(e) navn: slangestjerner
Hører til: pigghuder,
deuterostomier,
bilaterier
Antall arter: over 1500
Habitat: havbunnen
Utbredelse: store deler av verden
Delgrupper:

Slangestjerner (Ophiuroidea) er en gruppe pigghuder. De omfatter omkring 2000 arter som gjerne lever på hard bunn i mørkt dypt vann.

Slangestjernene mangler anus, og munnåpningen har derfor funksjon både som munn og anus. Slangestjerner har skiveformet læraktig kropp med fem tynne lange fleksible armer med ledd som er skarpt avgrenset fra den sentrale skivekroppen. I motsetning til sjøstjerner, hvor kroppen kan sies å være delt inn i flere deler etter armene, er slangestjernenes midtpunkt mere en egen legemsdel.

Slangestjerner har ikke sugeskiver på rørføttene, og rørføttene brukes ikke til bevegelse som hos sjøstjernene, men har sensoriske oppgaver og hjelper med matinnsamling. De kryper og klatrer rundt på bunnen mellom steiner, koraller og alger ved hjelp av de sterkt bevegelige armene, som hos noen kan rulles inn mot munnsiden.

De er stort sett særkjønnede. Hos noen arter bærer et hunnindivid et mindre hannindivid rundt omkring. Noen slangestjerner er imidlertid hermarfroditter. I mange tilfelle er det slik at yngelen fødes som en form for larver som flyter rundt omkring.

Omkring 30 arter finnes langs Norges kyst.

Ophionereis reticulata 1.jpg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]