Hopp til innhold

Slaget ved Sjællands Odde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Sjællands Odde
Konflikt: Englandskrigene

Linjeskipet «Prinds Christian Frederik» i midten. Til høyre i bildet er «The Stately» og til venstre «Nassau» med fregatten «Quebeck» til akter.
Dato22. mars 1808
StedSjællands Odde
ResultatEngelsk seier
Stridende parter
Danmarks flagg Danmark-NorgeStorbritannias flagg Det forente kongedømme
Kommandanter og ledere
Kaptajn C.W. Jessen
(Peter Willemoes)
George Parker
Styrker
Linjeskip3 linjeskip
2 fregatter
Tap
64 drepte
126 sårede[1]
55 døde

Slaget ved Sjællands Odde var et sjøslag som ble utkjempet mellom den dansk-norske og den britiske flåte utenfor Sjællands Odde i 1808. Den danske flåtes eneste linjeskip «Prinds Christian Frederik» — under kommando av kaptein Carl Wilhelm Jessen — hadde seilt fra Helsingør dagen før og var på vei vestover nord for Sjælland, da de 21. mars ble innhentet av en større britisk flåtestyrke, utgått fra Höganäs og som ankret opp ved Røsnæs, mens det danske skipet lå ved Sejerø.

Den 22. mars seilte de engelske skipene mot det danske skipet, og den danske kapteinen ville prøve å unnslippe de engelske og nå tilbake til Kronborg ved hjelp av sin gode lokalkjenskap. Han foretok derfor noen kompliserte manøvrer nord for Sejerø som imidlertid ble vanskeliggjort av den panikkslagne losen som skulle hjelpe ham. Etter en del kryssinger frem og tilbake innhentet de engelske skipet «Prinds Christian Frederik» ved Sjællands Odde rundt 18-tiden, og den danske kapteinen la skipet tett inn mot kysten slik at det kunne settes på grunn fremfor å havne i engelske hender. Ved 19-tiden begynte de første skuddene og snart var det danske skipet omringet, og det var i disse innledende trefningene at den danske første-offiser, Peter Willemoes, falt da han ble truffet av en kanonkule i hodet. Etter tre timers kamp satte kaptein Jessen skipet på grunn og strøk flagget. De danske sjømennene ble flyttet over til et av de engelske skipene med tanke på transport til fangenskap i England. De døde ble fraktett inn til land. Den 23. mars ble «Prinds Christian Frederik» satt i brann da ilden nådde kruttdepotet og skipet sprang i luften. De døde sjømennene ble alle begravd i en fellesgrav på Odden kirkegård, hvor det noen år senere ble reist et minnesmerke over de falne.

Minneplaten på Odden kirkegård

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Motstridende opplysninger om døde og sårede. Noen kilder sier 69 døde og 129 døde

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]