Slaget ved Hedgeley Moor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Hedgeley Moor
Konflikt: Rosekrigene
Dato25. april 1464
StedHedgeley Moor i Northumberland
ResultatAvgjørende seier for yorkistene
Stridende parter
Huset YorkHuset Lancaster
Kommandanter og ledere
Markien av MontaguHertugen av Somerset
Styrker
60005000
Tap
UkjentUkjent

Slaget ved Hedgeley Moor ble utkjempet i Northumberland i England den 25. april 1464, under rosekrigene.

I midten av april 1464 gikk John Neville, 1. marki av Montagu nordover for å møte skotske utsendinger i Newcastle. Han var svært populær, og mange sluttet seg til styrken under marsjen nordover. Da han forlot Newcastle hadde han med seg mellom 5000 og 6000 mann.

Ved Hedgeley Moor i Northumberland møtte han en opprørerstyrke, som for det meste bestod av lancastrianere som hadde blitt benådet av Edvard IV, men som nå hadde gått tilbake til å støtte Lancasters sak. De ble ledet av John Seymour, 4. hertug av Somerset, og hadde omkring 5000 mann men betrakelig lavere moral enn yorkistene.

Slaget begynte som sedvanlig med en utveksling av piler mellom de to styrkene. Montagu rykket så frem over omkring 1300 meter med myrlandskap. Lancastrianernes venstre flanke, omkring 2000 mann kommandert av lordene Roos og Hungerford, brøt sammen og flyktet. På grunn av dette måtte Montagu stoppe og omorganisere sine linjer før de kom i kamp.

Da linjene møtte gav hele lancastrianerstyrken etter. Den ble presset bakover, og de aller fleste flyktet. Ralph Percy ble stående med sine nærmeste menn, men ettersom alle omkring ham flyktet falt han etter kort tid.