Slaget ved Chibi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved De røde klippene
Konflikt: De tre rikers kriger

Inskripsjonen «De røde klippene» på en fjellside nær Puqi i Hubei, som ofte regnes som åstedet for slaget. Denne inskripsjonen er over tusen år gammel.
DatoVinter 208 AD
StedChibi, på sørsiden av Yangzi-elva
29°52'11"N 113°37'13"Ø
ResultatAvgjørende seier for Sun Quan og Liu Bei
Stridende parter
Sun Quan
Liu Bei
Cao Cao
Kommandanter og ledere
Zhou Yu
Cheng Pu
Liu Bei
Cao Cao
Styrker
~50-70.000~220-240 000,
mellom 120 og 350 000
(Beretningen om de tre kongedømmer
hevder 830.000)
Tap
UkjentUkjent; høyt, ~140 000, alle skipene
Avgjørende slag og felttog under
Han-dynastiets fall og de tre rikers tid
184-280
De gule turbaner - Dong Zhuo - Guandu - Chibi - Tongguan - Yizhou - Hanzhong - Yiling
- Nanzhong - Zhuge Liang - Jiang Wei - Shu -Wu

Slaget ved Chibi (tradisjonell kinesisk: 赤壁之戰; pinyin: Chìbì Zhī Zhàn: Slaget ved (De) røde klippene) var et avgjørende slag rett før de tre rikers tid ved slutten av Han-dynastiet i Kina. Slaget fant sted på vinteren 208 mellom Liu Bei og Sun Quans allierte styrker og den nordlige krigsherren Cao Caos tallmessig overlegende styrker.

Liu Bei og Sun Quan var suksessfulle i å motarbeide Caos forsøk på å erbore landet sør for Yangzi og gjenforene Det østlige Han-dynastiets territorier. Seieren ved Chibi sikret Liu og Suns overlevelse, ga dem kontrollen over Yangzi-elva og skaffet dem en forsvarslinje som ble basisen for de to sørlige kongedømmene Shu Han og Sun Wu. Derfor er dette slaget regnet som et avgjørende slag i Kinas historie.

Detaljene om slaget er veldig varierende; til og med stedet det ble utkjempet på er ofte diskutert. Den mest detaljerte beskrivelsen kommer fra Zhou Yus biografi i Krøniken om de tre kongedømmene. En overdrevet og romantisk versjon er en viktig begivenhet i Beretningen om de tre kongedømmer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]