Zhuge Liangs sørfelttog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zhūgě Liàng Nánzhēng
諸葛亮南征
Konflikt: De tre rikers tid
MengHuo.jpg
Nanman-opprørslederen Meng Huo, her fra en utgave av Beretningen om de tre kongedømmer fra Qing-dynastiet. I virkeligheten var Meng Huo han-kineser.
DatoMars-november 225
StedNanzhong, i dag Yunnan, Guizhou og Sør-Sichuan
ResultatSeier til Shu Han.
Stridende parter
Shu HanNanman-stammer
Shu-opprørere
Kommandanter og ledere
Zhuge Liang
Ma Zhong
Li Hui
Lü Kai
Wang Kang
Liu Bei
Yong Kai
Zhu Bao
Gaoding
Meng Huo White flag icon.svg
Shu Han-strategen og regenten Zhuge Liang ledet ekspedisjonen i Nanzhong.
Avgjørende slag og felttog under
Chinese character Han.png
Tresregnes1.png
Han-dynastiets fall og de tre rikers tid
184-280
Liu Bei Portrait 2.jpg
SunQuan.jpg
SimaYi.jpg
De gule turbaner - Dong Zhuo - Guandu - Chibi - Tongguan - Yizhou - Hanzhong - Yiling
Cao Cao Portrait ROTK.jpg
- Nanzhong - Zhuge Liang - Jiang Wei - Shu -Wu

Zhūgě Liàng sørfelttog (tradisjonell kinesisk: 諸葛亮南征; forenklet kinesisk: 诸葛亮南征; hanyu pinyin: Zhūgě Liàng Nánzhēng), også kjent som pasifiseringskrigen i Nanzhong (南中平定戰; 南中平定战; Nánzhōng Píngdìng Zhàn), var et militært felttog ledet av kansler og strateg Zhuge Liang på vegne av riket Shu Han mot motstandere i de sørlige områdene i 225 i de tre rikers tid i Kinas historie. Felttoget ble startet for å slå ned et opprør fra lokale guvernører i den sørlige regionen Nanzhong (i dag deler av provinsene Yunnan, Guizhou og Sichuan) og opprør fra nanman-stammene i området ("nánmán" – sørlige barbarer – var hànkinesernes betegnelse for en rekke ulike stammer i dette området).

En fiktiv versjon av felttoget blir skildret i Míng-romanen Beretningen om de tre kongedømmer, skrevet av Luo Guanzhong, som inkluderer en rekke fiktive personer, kongedømmer og hendelser. Zhuge Liang driver en kampanje med psykologisk krigføring for å få nánmánene til å underkaste seg Shu-Hans styre, men opptrer samtidig humant mot stammene, og har blitt særlig berømt for å ha fanget og befridd nánmánkongen Meng Huo sju ganger, men i enkelte lokale legender er historien reversert ved at det var Meng Huo som fanget og befridde Zhuge.