Slaget ved Yiling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yílíng Zhīzhàn
夷陵之戰
Konflikt: De tre rikers tid

Kina i 215, syv år før slaget.
DatoJuli 221-august 222 AD
StedXiāotíng og Yílíng, i dag nord for Yidu og sørøst for Yichang, Hubei
30°41'31"N 111°17'13"Ø
ResultatAvgjørende seier for Dong Wu
Stridende parter
Dong Wu Shu Han
Stammefolk fra Wuling
Kommandanter og ledere
Lu Xun
Pan Zhang
Sun Huan
Zhu Ran
Han Dang
Luo Tong
Bu Zhi
Xianyu Dan
Song Qian
Li Yi
Liu E
Liu Bei
Shamoke
Ma Liang
Cheng Ji
Wang Fu
Feng Xi
Zhang Nan
Wu Ban
Chen Shi
Huang Quan
Pang Lin
Shi He
Zhao Yong
Fu Kuang
Chen Dao
Liao Hua
Zhao Yun
Du Lu
Liu Ning
Fu Rong
Xiang Chong
Styrker
~50-60.000~100-120.000+
(750.000 totalt i
Sanguo Yanyi)
Tap
Ukjent~80.000
Liu Bei, her avbildet på Trettenkeisersrullen fra Tang-dynastiet, ble beseiret i slaget og døde det følgende året i Baidicheng av dysenteri, deprimert etter nederlaget.
En illustrasjon av Lù Xùn, som ledet Wu-styrkene til seier i slaget, fra en utgave av Beretningen om de tre kongedømmer fra Qing-dynastiet.
Avgjørende slag og felttog under
Han-dynastiets fall og de tre rikers tid
184-280
De gule turbaner - Dong Zhuo - Guandu - Chibi - Tongguan - Yizhou - Hanzhong - Yiling
- Nanzhong - Zhuge Liang - Jiang Wei - Shu -Wu

Slaget ved Yílíng (tradisjonell kinesisk: 夷陵之戰; forenklet kinesisk: 夷陵之战; hanyu pinyin: Yílíng Zhīzhàn) også kalt slaget ved Xiāotíng (tradisjonell kinesisk: 夷陵之戰; forenklet kinesisk: 夷陵之战; pinyin: Xiāotíng Zhīzhàn) var et omfattende slag utkjempet mellom de kinesiske statene Dong Wu og Shu Han i 222 og 223 i begynnelsen av de tre rikers tid i Kinas historie. Slaget endte med en avgjørende seier for Dong Wu, hvis styrker var ledet av Lu Xun, som stoppet Shus invasjon av riket, som hadde begynt høsten året før, ved bruk av taktikk og angrep med ild mot fiendens leirer, og det følgende året døde også Shus keiser Liu Bei i Baidicheng.

I 1300-tallsromanen Beretningen om de tre kongedømmer, skrevet av Luo Guanzhong, blir slaget ved Yílíng og Xiāotíng skildret er, som også i historien, en av de avgjørende hendelsene i de tre rikers tid. Shu Hans mobiliserte styrke blir hevdet å være 750.000 soldater, men ikke alle disse deltok i slaget, mens Wus styrke ikke er tilsvarende overdrevet. Slaget er fremdeles et minst like katastrofalt nederlag for Shu, men en rekke detaljer har blitt forandret, for eksempel gikk Liu Bei i romanen til krig blant annet for å hevne Guan Yu, og nederlaget skal i stor grad ha skyldtes at Zhuge Liang, som i romanen motsatte seg angrepet på Wu (i virkeligheten var dette Zhao Yun), var fraværende. I romanen dør Gan Ning, Zhu Ran, Pan Zhang og Huang Zhong i slaget, men i virkeligheten døde disse av andre årsaker.