Slaget ved Bydinge Å

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slaget ved Bydinge Å var et slag på Sjælland som fant sted mellom Gjentofte og København, mellom Oluf og Roskildebispen Rike som ledet en sjællandsk hær mot den skånske invasjonshæren. Etter harde kamper var Oluf slått på flukt til Halland.

Senere om høsten det samme året gjorde han strandhugg mot Ramløse ved Arresø på Sjælland der biskopen skulle holde morgenmesse i sitt bispegård ved Ramløse kirke den neste dagen. Etter flere bønder hadde opplyst Oluf om dette, gikk han til angrep på huset hvor morgenmessen ble holdt av biskopen med sitt følge. Den krigerske biskopen hadde tatt tok våpen og forsvaret seg så hard at Oluf og hans menn trakk seg ut og satte fyr på huset. Roskildebispen ønsket å forhandle fremfor å bli levende brent og fikk lov til å komme ut. Men like etterpå ble han slått ned og drept i et løftebrudd.

Mordet på Roskildebispen den 11. september eller 18. oktober, fikk alvorlige konsekvenser for Oluf fordi dette udådet var tatt så ille opp av kirken at paven tok i bruk bannlysing mot den skånske kongen som var i borgerkrig med danskekongen Erik Lam.

Ingen av kildene fra middelalderen hadde presise årstall på begivenhetene i midten av 1100-tallet i Danmark slik at det er stor forvirring om når slaget, bispemordet eller bannlysningen fant sted. Det var trolig i 1139, 1140, 1141 eller 1142.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]