Hopp til innhold

Slaget ved Adwa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Adwa
Konflikt: Den første italiensk-abessinske krig

Etipisk billedteppe som viser slaget
Dato1. mars 1896
StedAdwa, Etiopia
14°1'8"N 38°58'24"Ø
ResultatAvgjørende etiopisk seier
Stridende parter
Etiopia EtiopiaItalias flagg Italia
Kommandanter og ledere
Etiopia Menelik II
Etiopia Taytu Betul
Etiopia Ras Makonnen
Etiopia Ras Mengesha Yohannes
Etiopia Ras Wale
Etiopia Ras Mengsha Atikem
Etiopia Ras Alula Engida
Etiopia Ras Mikael
Etiopia Tekle Haymanot
Etiopia Balcha Safo
Etiopia Fitawrari Gebeyehu †
Italias flagg Oreste Baratieri
Italias flagg Matteo Albertone
Italias flagg Giuseppe Arimondi †
Italias flagg Vittorio Dabormida
Italias flagg Giuseppe Ellena
Italias flagg Giuseppe Galliano †
Styrker
~100 000 soldater, estimert ~77-80 000 med skytevåpen, ~43 000 spydfolk og ~19 000 kavaleri, ukjent antall kanonen og maskingeværer17 700 soldater, 56 kanoner
Tap
4-5 000 døde, 8 000 skadde7 000 italienere og 1 200 askarier døde?, 1 500 skadde, 3 000 italienere og 800 askarier fanget (aksariene ble deretter lemlestet

Slaget ved Adwa også kjent som slaget ved Adowa eller Adua (det italienske navnet) var et slag mellom Keiserriket Etiopia og Italia som fant sted 1. mars 1896 nær byen Adwa i Tigray-regionen i Etiopia. Det var det avgjørende slaget under den første italiensk-etiopiske krig, Italias forsøk på å kolonisere Etiopia. Etiopia var et av få, gjenværende, selvstendige land i Afrika på den tiden, siden europeiske stormakter hadde kolonisert mesteparten av kontinentet. Den etiopiske seieren i denne krigen gjorde Etiopia til den eneste selvstendige afrikanske landet, ved siden av Liberia, som ble grunnlagt av afroamerikanere fra USA, og det eneste som kunne forsvare seg militært.

Etter å ha trengt langt inn i Etiopia, ble de italienske styrkene under general Baratieri, omtrent halvparten av de italienske styrkene i Øst-Afrika, nødt til å trekke seg tilbake til forsvarsposisjoner i Tigray-provinsen, nær den italienske kolonien Eritrea, hvor de to hærene møtte hverandre.

General Baratieri planla å overraske den større etiopiske styrken med et tidlig morgenangrep, siden han forventa at fienden hans ville sove da. Men etiopierne sto opp tidlig for å holde gudstjeneste, og da de hørte om det italienske angrepet, dro de fram for å møte det, og knuste italienerne. Selv om Meneliks seier i stor grad skyldtes hans høye antall soldater, hadde hans grundige forberedelser gjort dem godt rusta.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]