Slaget om Wissembourg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget om Wissembourg
Konflikt: Den fransk-prøyssiske krig
Dato4. august 1870
StedWissembourg i Frankrike
49°02′N 7°56′Ø
ResultatTysk seier
Stridende parter
Preussen Preussen
Flag of the Grand Duchy of Baden (1855–1891).svg Baden
Flag of Bavaria (striped).svg Bayern
Flagge Königreich Württemberg.svg Württemberg
Frankrike Det andre franske keiserdømme
Kommandanter og ledere
Flag of Bavaria (striped).svg Jakob von Hartmann
Preussen Hugo von Kirchbach
Preussen Kronprins Fredrik Wilhelm
Frankrike Abel Douay
Frankrike Jean Pellé
Styrker
60 000
144 kanoner
8 000
12 kanoner
Tap
3 563 døde eller sårede1 300 døde eller sårede
1 000 krigsfanger
Battle of wissembourg.png

Slaget om Wissembourg ble utkjempet 4. august 1870 mellom tyske og franske styrker og var det første større slaget under Den fransk-prøyssiske krig.

Etter at krigen brøt ut 19. juli, rykket de franske styrkene inn i Saarbrücken 2. august. Uavhengig av dette, rykket den prøyssiske kronprins Fredrik Wilhelm mot Wissembourg hvor den franske styrken i byen forberedte en angrep mot Tyskland.

Slaget kom da tre tyske korps overrasket den franske garnisonen i Wissembourg. De tallmessig underlegne forsvarerne kjempet tappert mot overmakten i en intens bykrigføring fra hus til hus etter at tyskerne hadde bombardert byen med artilleri. Til tross for stadige angrep fra prøyssiske og bayerske enheter, holdt de tallmessig underlegne franske styrkene ut, men måtte gi tapt at bybefolkningen i realiteten kapitulerte ved at de nektet å gi sine egne styrker assistanse i noe de anså som et tapt sak og slik ville unngå at byen ble ytterligere ødelagt. Til sammen 1 000 franske soldater med full utrustning ble tatt til fange av de tyske troppene.

Dette gjorde at de tyske styrkene kunne å rykke inn i Frankrike. De øvrige franske soldatene fra Wissembourg trakk seg ut vestover. Dagen deretter fortsatte fremrykningen til Wœrth (Wörth), der marskalk Patrice Mac-Mahon hadde tatt stilling med sitt korps og en divisjon av det 7. korps. De franske og tyske styrkene møttes igjen til et større slag bare to dager senere, da franskmennene gikk på et nytt nederlag i slaget om Wœrth.