Patrice Mac-Mahon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patrice Mac-Mahon
Maréchal de Mac-Mahon.jpg
Født 13. mai 1808
Sully
Død 16. oktober 1893
Montcresson
Gravlagt caveau des gouverneurs
Ektefelle Élisabeth de Mac Mahon
Far Maurice-François de Mac-Mahon
Søsken Charles Marie de Mac-Mahon
Barn Marie Armand Patrice de Mac Mahon, Emmanuel de Mac Mahon
Utdannet ved École spéciale militaire de Saint-Cyr
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk
Utmerkelser storkors av Æreslegionen, storoffiser av Æreslegionen, kommandør av Æreslegionen, offiser av Æreslegionen, ridder av Æreslegionen, Médaille militaire, ridder av ordenen Det gylne skinn, Marskalk av Frankrike, storkorsridder av Order of the Bath, Den sorte ørns orden, Andreasordenen

Marie Edmé Patrice Maurice Mac-Mahon, duc de Magenta, (født 13. juli 1808 i Sully i Saône-et-Loire i Frankrike, død 16. oktober 1893 i Montcresson i Loiret) var en franskmann av irsk avstamning. Han var Frankrikes statssjef (1873 til 1875) og den første av Den tredje franske republikks presidenter (18751879).

Før han ble statsjef hadde han en lysende militær karriere, først i Algerie, deretter under Krimkrigen og Den østerriksk-sardinske krig. Han ble her adlet etter seieren i slaget ved Magenta og fikk tittelen hertug av Magenta.

Han var også en av de sentrale marskalker under den fransk-prøyssiske krig 18701871 (som Frankrike tapte), og var i 1871 med på å slå ned Pariserkommunen.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)