Slaget om Tylliria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget om Tylliria
Dato6-10. august 1964
StedKokkina, Kypros
ResultatVåpenhvile; Den gresk-kypriotiske invasjonen av enklaven mislyktes, men Tyrkias påfølgende intervensjon ble stanset etter sovjetiske advarsler. Kokkina-enklaven ble fortrengt.
Stridende parter
Republikken Kypros Republikken KyprosTyrkia Tyrkia

Slaget om Tylliria var en militær konfrontasjon mellom Kypros og Tyrkia i 1964, hvor det kypriotiske militæret stormet Kokkina-enklaven, en tyrkisk-kypriotisk enklave på selve Kypros.

Dagene før slaget brøt ut, var preget av at det kypriotiske forsvaret mobiliserte infanteri, artilleri og væpnede styrker i angrepsposisjon mot Kokkina. Den 6. august 1964 angrep gresk-kypriotene den tyrkiske basen med tungt artilleri. De kypriotiske styrkene beveget seg sakte og kontrollert inn i enklaven med artilleristøtte i ryggen. Dette umuliggjorde noen form for tyrkisk motoffensiv uten enorme tap. Imidlertid oppdaget kypriotene snart at tyrkerne ikke var uforberedt, og allerede hadde artilleri plassert i effektive formasjoner. Slaget utviklet seg til en lavintensivitetsutveksling av artilleri- og skuddild, hvor begge sider gravde skyttergraver og befestet sine stillinger fremfor å forsøke å erobre land. Vanskelig terreng var trolig også en av grunnene til at sidene unngikk større offensiver.

Den 8. august, etter å ha ventet i nesten to dager, reagerte endelig den tyrkiske regjeringen og sendte inn flyvåpenet idet det ble klart at gresk-kypriotene ikke hadde tenkt å trekke seg ut av enklaven, men i stedet beleire enklaven. Gresk-kypriotene sendte inn et økt antall tropper, og ventet på at de tyrkiske forsyningene skulle gå tom. Ved siden av omringelsen på land, var det også blitt igangsatt en effektiv sjøblokade.

De gresk-kypriotiske krigsskipene «Phaethon» og «Arion» var det tyrkiske flyvåpenets hovedmål, og på morgenen den 8. august ble skipene angrepet. Begge skipene hadde luftvern-artilleri ombord, men Phaethon ble raskt truffet av raketter og ble satt i flammer. Imidlertid lyktes det mannskapet å flykte, ettersom skipsmotorene fremdeles virket.

Arion overlevde det første angrepet, og en ny formasjon av tyrkiske F-100 Super Sabre-fly gjennomførte et lavtflygende angrep. Dette angrepet var også mislykket, og kommandant Cengiz Topel, lederen for angrepet, ble skutt ned og styrtet inn på kypriotisk territorium. Han lyktes i å utløse fallskjermen og overlevde styrten, men ble like etter lynsjet av gresk-kypriotiske soldater.

Arion lyktes i å stikke av fra luftangrepene, og trakk seg tilbake til Pahhos. Skipet ble holdt utenfor for resten av slaget.

Mellom den 8 og 9. august hadde tyrkerne herredømme i luftrommet, og bombet store områder i og rundt krigsområdet. Dette medførte store kypriotiske sivile tap. Imidlertid trakk ikke kypriotene seg tilbake, og den 10. august stilnet kamphandlingene.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Slagets direkte geografiske resultat var at Kokkina-enklaven ble redusert til mindre enn halvparten av dens originale størrelse. Imidlertid hadde ikke gresk-kypriotene lyktes i å storme de indre forsvarsverkene i enklaven, noe som førte til fortsatt tyrkisk kontroll over de resterende delene. Enklaven mistet effektivt sin strategiske verdi for det tyrkiske militæret, ettersom den nå var blitt avskåret fra kysthovedveien og omringet av store mengder tropper.

Se også[rediger | rediger kilde]