Skytsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skytsborg
LandUSA
StedDe amerikanske Jomfruøyer
FormålVagttårn
Kart
Kart
Skytsborg
18°20′38″N 64°55′47″V

Svartskjeggs borg i 2013.

Skytsborg (i dag kjent som Svartskjeggs borg eller Blackbeard's Castle) er en liten borg bygd i 1679 og ligger i Charlotte AmalieSt. Thomas, De amerikanske Jomfruøyer. Fortet ble bygd under ledelse av den danske guvernøren Jørgen Iversen Dyppel som et vakttårn over byens havn. Skytsborg ble i 1994 tatt opp på listen over nasjonale historiske landemerker og er i dag en av fem slike landemerker på De amerikanske Jomfruøyer. Fortet går i dag under navnet ’’’Blackbeard's Castle’’’, men det er ukjent når borgen fikk dette navnet.

Skytsborg var sammen med Fort Christian og Schmidtsbjerg en del av Charlotte Amalies vakttårn. Opprinnelig hadde Fort Christian også et vakttårn, Trygborg, men dette ble revet på 1870-tallet i forbindelse med renovering av festningen. På 1930-tallet fikk Schmidtsbjerg omfattende oppgraderinger, med blant annet større vinduer. Skytsborg er dermed det eneste gjenværende vakttårnet på St. Thomas og Karibia som har beholdt sitt opprinnelige utseende.[1]

Tre feilaktige sagn[rediger | rediger kilde]

Stikk av Edward Teach, kjent som Blackbeard (Svartskjegg) fra 1734.

På 1800-tallet ble Skytsborg assosiert med tre forskjellige, men gale, sagn. Det første går ut på at Skytsborg ble bygd på 1600-tallet av sjørøvere og senere brukt av Edward Teach, også kjent som Blackbeard (Svartskjegg). Det kan ikke dokumenteres at Edward Teach noen gang har besøkt St. Thomas, men derimot var han aktiv i det øvrige Karibia. Et annet sagn er at borgen ble bygd under det første danske koloniseringsforsøket (1665-1666), men det er rikelig med dokumentasjon på at guvernør Jørgen Iversen Dyppel var ansvarlig for byggingen under det andre danske koloniseringsforsøket. Det siste sagnet er at nederlenderen Carl Baggaert bygde borgen på 1670-tallet på det høyeste punktet nord for Fort Christian i forbindelse med en uenighet med guvernør Jørgen Iversen Dyppel, noe som heller ikke kan dokumenteres.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skytsborg» (PDF) (engelsk). United States Department of the Interior, National Park Service. Besøkt 28. oktober 2007. 
  2. ^ «Skytsborg» (PDF) (engelsk). United States Department of the Interior, National Park Service. Besøkt 28. oktober 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]