Skrubber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venturiskrubber med dampfelle

Skrubber er en generell betegnelse på gassvasker eller dråpefanger. Skrubbere anvends ofte til rensing av røyk og avgasser fra kraftverk og annen industri for å fjerne partikler, svoveldioksid og tungmetaller. En skrubber kan også anvendes til varmegjenvinning ved røykgasskondensering.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Avgassene fra forbrenning kan inneholde miljøskadelige substanser og en skrubber kan fjerne eller nøytralisere disse. Det finnes fler typer skrubbere avhengig av hva de skal anvendes til.

Våtskrubber[rediger | rediger kilde]

En våtskrubber anvendes til å rense luft, røyk, støv og andre luftbårene forurensninger. I en våtskrubber anvendes en væske som kommer i kontakt med luftforurensningen og fanger opp denne. Væsken kan være vann, slurry eller reagensløsninger avhengig hva forurensningen består av. Effektiviteten er avhengig av kontaktarealet med luftforurensing for eksempel ved å spraye skrubbervæsken i en gardin som forureningen må passere gjennom. En våtskrubber kan avgi mye vanndamp som kan være synlig, derfor installeres oftest en dampfelle i eller sammen med skrubberen.

Tørrskrubber[rediger | rediger kilde]

En tørrskrubber inneholder et system for sirkulere et absorberende materiale i gasstrømmen og og et system for å fjerne reaksjonsprodukter og overskudd av absorbsjonsmateriale. Det brukes ikke eller i svært liten grad noen væske. Oftest anvendes tørrskrubbere til å fjerne sure gasser (som svoveldioksid, hydrogenklorid) hovedsakelig fra forbrenningskilder.

Avfallstoffer fra skrubbere[rediger | rediger kilde]

En skrubber fjerner luftforurensninger og overfører de til væskeløsning, pasta- eller pulverform. Dette avfallet må taes hånd om og resirkules eller deponeres.

Bakteriespredning[rediger | rediger kilde]

Skrubbere har ikke vært knyttet til spredning av bakterier slik som f.eks kjøletårn før et utbrudd av legionella i Østfold i 2005.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1][død lenke] Sampling and identification of Legionella spp. at Borregaard Ind. Ltd.