Skrubber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Venturiskrubber med dampfelle

Skrubber er en generell betegnelse på gassvasker eller dråpefanger. Skrubbere anvends ofte til rensing av røyk og avgasser fra kraftverk og annen industri for å fjerne partikler, svoveldioksid og tungmetaller. En skrubber kan også anvendes til varmegjenvinning ved røykgasskondensering.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Avgassene fra forbrenning kan inneholde miljøskadelige substanser og en skrubber kan fjerne eller nøytralisere disse. Det finnes fler typer skrubbere avhengig av hva de skal anvendes til.

Våtskrubber[rediger | rediger kilde]

En våtskrubber anvendes til å rense luft, røyk, støv og andre luftbårene forurensninger. I en våtskrubber anvendes en væske som kommer i kontakt med luftforurensningen og fanger opp denne. Væsken kan være vann, slurry eller reagensløsninger avhengig hva forurensningen består av. Effektiviteten er avhengig av kontaktarealet med luftforurensing for eksempel ved å spraye skrubbervæsken i en gardin som forureningen må passere gjennom. En våtskrubber kan avgi mye vanndamp som kan være synlig, derfor installeres oftest en dampfelle i eller sammen med skrubberen.

Tørrskrubber[rediger | rediger kilde]

En tørrskrubber inneholder et system for sirkulere et absorberende materiale i gasstrømmen og og et system for å fjerne reaksjonsprodukter og overskudd av absorbsjonsmateriale. Det brukes ikke eller i svært liten grad noen væske. Oftest anvendes tørrskrubbere til å fjerne sure gasser (som svoveldioksid, hydrogenklorid) hovedsakelig fra forbrenningskilder.

Avfallstoffer fra skrubbere[rediger | rediger kilde]

En skrubber fjerner luftforurensninger og overfører de til væskeløsning, pasta- eller pulverform. Dette avfallet må taes hånd om og resirkules eller deponeres.

Bakteriespredning[rediger | rediger kilde]

Skrubbere har ikke vært knyttet til spredning av bakterier slik som f.eks kjøletårn før et utbrudd av legionella i Østfold i 2005.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1][død lenke] Sampling and identification of Legionella spp. at Borregaard Ind. Ltd.