Skolelederforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skolelederforbundet er et fagforbund som ble etablert i 1977 som Norsk Skolesjefslag. Forbundet organiserer ledere i grunnskolen og i videregående opplæring. Forbundet ble medlem av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund 1. juli 2001 og har rundt 3600 medlemmer per 2016.

Forbundet er utgiver av fagbladet Skolelederen siden 1986. Bladet tok over for informasjonsheftet Grunnskolen som samtidig ble avsluttet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter flere års økende missnøye med Norsk Lærerlag var det en del skolesjefer som valgte å tre ut og starte sin egen interesseorgainisasjon. Arne Nesje ble den første formann i den nye organisasjonen som fikk navnet Norsk Skolesjefslag. Allerede året etter ble det navneskifte til Skoleadministrasjonslaget. Medlemstallene kom sakte i begynnelsen, men steg eter hvert. 27. september 1980 i Oslo ble det første offisielle landsmøtet avholdt. Albert O. Førsund overtok som leder. Definisjonen av mulige medlemmer ble omformulert og dekket en større gruppe, inkludert ledere fra grunnskolen.

Fra 1986 fikk Norsk Skolelederforbund leie lokaler i Gamlebyen skole. Forbundet flyttet til egne lokaler i Lakkegata i 1989.[1]

I 1988 ble det nytt navnebytte, da til Norsk Skolelederforbund (NSLF). På 1990-tallet kom utfordringene med å stå i samme hovedorganisasjon som lærerorganisasjonene, Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) opp som sak flere ganger. Fra 1996 åpnet medlemsbestemmelsene for ledere av Skolefritidsordningen og kontorsjefer som etter hvert ble en yrkesgruppe ved større skoler. I 1999 ble Elin Vinje forbundets første kvinnelige leder. AF ble splittet ved at Akademikerne ble etablert. Fra 2001 søkte NSLF medlemskap i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

Under landsmøtet 2006 fikk NSLF ny visjon: Norsk Skolelederforbund – den dominerende arbeidstakerorganisasjonen for ledere i oppvekst- og opplæringssektoren.

I 2011 ble det bestemt at forbundets navn skal være Skolelederforbundet, og med det opphørte bruk av forkortelsen NSLF. Forbundets offisielle slagord er nå Skolelederforbundet - for landets viktigste ledere.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skolelederen nummer 7, september 2007, s. 5-12]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]