Skogbrannene i California i oktober 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Santa Clarita ved midnatt den 21. oktober.
Brann i nærheten av Seco Canyon
Solnedgang med røyk i San Diego den 21. oktober 2007.
To bilder fra NASA den 22. oktober som viser hvor raskt brannen brer seg

Skogbrannene i California i oktober 2007 var en serie voldsomme skogbranner som oppstod i det sørlige California, USA, den 21. oktober 2007 og som ekskalerte ytterligere de nærmeste dagene. Over 500 000 måtte evakuere. Ødeleggelsene var omfattende, minst 1500 bygninger ble nedbrent. Brannene svidde av et område på ca. 2000 km². 9 mennesker omkom og 85 ble skadet (inkludert 65 brannmenn). 6000 brannmen arbidet med å slokke brannen. De fikk assistanse av de militære samt 3000 fanger. Den 24. oktober begynte den voldsomme vinden å roe seg betraktelig slik at man i større grad fikk kontroll over brannene. Det er i ettertid blitt klart at noen av brannene var påsatte.

Den 22. oktober gikk guvernør Arnold Schwarzenegger ut og erklærte unntakstilstand for fylkene Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara og Ventura.[1] Dagen etter erklærte George W. Bush Sør-California som kriseområde. Han beordret samtidig de amerikanske katastrofemyndighetene FEMA å «koordinere all krisehjelp» [2].

Brannen ble slukket den 9. november.

Det berømte Castle Kashan, som er et landemerke i området, brant ned til grunnen, og brannmannskapene skumla den berømte Malibu Pier, som er kjent fra TV-serien Baywatch. I den velstående Los Angeles-forstaden Malibu, der stjernene bor, er en kirke og flere dyre hjem ødelagt av flammene, som piskes opp av kraftige vindkast i de knusktørre åssidene. Huset til Dreamworks-grunnleggeren Jeffrey Katzenberg skal være brent ned.

Det er lengre tids tørke i området kombinert med sterk vind som gir brannene næring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]