Skjønnheten og Bastarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjønnheten og Bastarden
orig. Tyttö sinä olet tähti
Generell informasjon
SjangerUngdom / Romantikk / Drama / Musikk
Utgivelsesår2005
Prod.landFinsk
Lengde102 min.
SpråkFinsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegissørDome Karukoski
ProdusentAleksi Bardy
ManusforfatterPekko Pesonen
MusikkJukka Immonen
SjeffotografPini Hellstedt
Foran kamera
Hovedrolle(r)Pamela Tola
Samuli Vauramo
Annen informasjon
Budsjett849 302 (estimat)
Prod.selskapHelsinki Filmi Oy
Premiere21. oktober 2005 (Finland)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Skjønnheten og Bastarden (originaltittel: Tyttö sinä olet tähti) er en finsk ungdomsfilm fra 2005, regissert av Dome Karukoski. Det var hans eksamensfilm og debutfilm fra kunsthøgskolen i Helsingfors.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om overklassejenta Nelli som drømmer om å bli R’n’B sangstjerne i det skjulte, ettersom foreldrene hennes forventer at hun skal studere medisin ved universitetet. Arbeiderklassegutten Sune jobber som Hiphop-DJ. Han er en smule tilbakeholden når det gjelder jenter, men for ikke å tape ansikt foran kompisene inngår han et veddemål om at han skal få den uoppnåelige Nelli til sengs. Nelli ser en mulighet til å lage en demo gjennom Sune, og etter hvert som begge utnytter hverandre utvikler det seg også en romanse mellom de to. Dette bekymrer både Nellis far og kjæreste, mens Sunes kompiser observerer det hele med stor fornøyelse.

Tema[rediger | rediger kilde]

Filmen formidler unge finske menneskers virkelighet i en moderne verden, og vanskelighetene rundt skillet mellom barn og voksen. Den tar for deg temaer som drømmer, identitet, romantikk og hvordan motsetninger tiltrekker hverandre. På veien mot en drøm lærer Nelli at ikke alt blir slik som hun forventer.

Priser[rediger | rediger kilde]

Skjønnheten og Bastarden vant Amanda i 2006 for «Beste Debut», men om prisen var fortjent er noe omdiskutert i norske medier ettersom den blir sett på som noe ordinær og klisjéfylt av anmeldere. Den vant også en Jussi-pris i hjemlandet for «Beste regi».

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]