Eero Saarinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kresge Auditorium ved MIT
Ishall ved Yale University

Eero Saarinen (født 20. august 1910 i Kyrkslätt, Finland, død 1. september 1961 i Ann Arbor, Michigan, USA) var en finsk-amerikansk arkitekt. Han var sønn av arkitekten Eliel Saarinen.

Eero Saarinen var en arkitekt innen funksjonalismen, og arbeidet mye med materiale som glass, stål og aluminium. Hans mest betydelige verk, General Motors Technical Center i Warren, Michigan, skapte han sammen med sin far i årene 1948-56. Bygningene er lange og lave, i stål og glass, inntil en stor speildam.

Han ble senere berømt på egen hånd, etter han i 1948 leverte et forslag til en 192 meter høy parabolsk bue i Saint Louis, som ble realisert i 1963 som Gateway Arch. På 1950-tallet ble hans spesialitet enorme betongkonstruksjoner i organiske former, som han blant annet realiserte som TWAs terminal på John F. Kennedy International Airport i New York City. Den nåværende ambassadebygningen til USAs ambassade i Oslo (ferdigstilt i 1959) er også tegnet av Saarinen.

Eero Saarinen ble også kjent som møbeldesigner, han tegnet blant annet den enbente «tulipanstolen» i 1956, som blant annet ble brukt i interiøret på brua på USS Enterprise i den originale Star Trek-serien på 1960-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Eero Saarinen i Biografiskt lexikon för Finland