Skinnerbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skinnerbukta er en bukt på vestsiden av Malmøya i Oslo. Det er en god naturhavn, og på sydsiden av bukta er det offentlig badestrand. Stranda ligger innenfor Malmøya og Malmøykalven naturreservat, og er ikke av de lettest tilgjengelige; Det er bare en liten parkeringsplass med plass til ca 10 biler, og det er ingen andre parkeringsmuligheter på de smale veiene. Dessuten er det et stykke å gå fra bussholdeplassen på Malmøya som betjenes av buss 85 (Ulvøya o/ Malmøya – Jernbanetorget). Toaletter og ferskvann finnes på den nærliggende Solvik camping, andre fasiliteter finnes ikke.

Dunkers landsted[rediger | rediger kilde]

Bernhard Dunkers landsted i Skinnerbukta. Xylografi etter foto av Wilhelm Cappelen. Illustreret Nyhedsblad No. 47 - 1866, s. 215.

I 1847 kjøpte regjeringsadvokat Bernhard Dunker en steinrøys av en tomt i Skinnerbukta og bygde seg et landsted. Huset var arkitekttegnet av kameraten Heinrich Ernst Schirmer, som også sto for planleggingen utendørs. Huset sto ferdig allerede i 1848. Fjellskråningen ned mot bukten ble planert, og det ble fraktet jord og anlagt både hage, og «endog en Eng tilveiebragt ved Udtapning og Drainering af et Morads» (Illustreret Nyhedsblad No. 47 - 1866, s. 214).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anonym: «Skinnerbugten». I: Illustreret Nyhedsblad Nr. 46. Christiania d. 18. November 1866. [Et følgebrev fra Bernhard Dunker til redaktør Paul Botten-Hansen, datert «6 Nov 1866», avslører at de var sammen om den korte presentasjonen. Fotografiet av stedet, som ble gjengitt som xylografi i bladet, var tatt av W. Cappelen.]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]