Skansemyren idrettsplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skansemyren idrettsplass er en kommunal idrettsplass i Bergen, innviet som privat arena i september 1896 av «Den privat komite». Bergen kommune overtok eierskapet av anlegget i 1924. Idrettsplassen ligger 180 moh., sør for boligområdet Skansemyren mellom Ole Irgensvei og inngangen til fjellveien som fører til Fløyfjellet. Anlegget omfatter en bane, bane for kulestøt, lengdehopp og høydehopp, to sandvolleyballbaner, en lekeplass for barn og unge med trampoliner etc. samt et servicebygg med toaletter, dusj, badstue og garderobe.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området der Skansemyren idrettsplass befinner seg, var tidligere søndre del av Skansemyren gård. En privat komite opprettet av Ole Irgens, med stadsfysikus Lindholm, oberstløytnant Oscar Lunde (gymnastikklærer på Latinskolen), og overrettssakfører Kielland i staben, samlet i løpet av kort tid sammen 18.000 kroner til kjøp av området. Senere kom kjøpmann Rasmus Meyer, overrettssakfører Jørgen Faye og Johan N. I. Blytt med i komiteen. Den Private Komite samlet sammen 20.000 kroner til opparbeidelse av eiendommen, som trengte drenering, tilrettelegging og beplantning. Etter hvert ble det anledning til å låne utstyr som spyd, fotball, ringspill, discos og krokett.

De første årene var plassen preget av høydeforskjeller i terrenget. Løpebanen hadde en sterk stigning på den nordøstre siden. I en periode løste man dette ved å bygge en bro i tre, som banen gikk over. De første korte løpekonkurransene og hekkeløpene gikk over gressplenene, mens langdistanseløp ble henvist til Fjellveien. NM i friidrett 1898 gikk på Skansemyren. Fotball foregikk til banen på Møhlenpris.

Til tross for regn og sønnavind møtte mellom to og tre tusen tilskuere fram ved det store vestlandske åpningsstevnet i september 1896, der både Stavanger, Haugesund, Sandnes, Voss og Ålesund var representert. Kun BTS (Bergens Turnforenings Sportsparti) deltok fra Bergen. Dette var det første vestlandske idrettsstevnet i byen.

På denne tiden var det en rekke aktive idrettsforeninger i byen, blant andre Bergens Turnforening, Norrøna, Nornen, Bjørgvin, Hermod og Turn og Idrettsforeningen Viking. Disse fikk nå en standsmessig arena for sine utendørs aktiviteter. En oppsynsmann hadde i oppgave å føre protokoll over alle som besøkte anlegget og hvilke lag de kom fra. Bergen byarkiv oppbevarer fire slike dagbøker fra perioden 1896–1902 og 1931–1951, dvs. lakune 1903–1930.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Åpningsprogram til Bykampen 1924 med historien om Skansemyren idrettsplass 1895–1924. Finnes på Bergen Offentlige Bibliotek.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]