Skanem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skanem-konsernet er en av Europas største leverandører av selvklebende etiketter.[1] Konsernet har 13 produksjonsanlegg i 9 land; Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Polen, India, Kenya og Thailand. Skanem hadde i 2015 rundt 1 300 ansatte. Eier og konsernsjef er Ole Rugland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skanem ble grunnlagt i 1905 under navnet «Stavanger Blikktrykkeri og Maskinverksted».

I 1973 ble selskapet en del av Pechiney Group, og skiftet navn til Skanem. Navnet Skanem ble innført av Pechiney Group, ettersom det er enklere å uttale. Ordet Skanem er en kombinasjon av «Skandinavia» og det franske ord «Emballage» («forpakning»). Pechiney-gruppen introduserte ny teknologi i Skanem og doblet omsetningen. Skanem hadde på denne tiden ca. 50 ansatte.

Ole Rugland, Skanem sin nåværende konsernsjef og eier, tiltrådte som administrerende direktør i 1985, og i august 1986 kjøpte han ut selskapets eiere.

På slutten av 1980-tallet produserte Skanem metallemballasje for virksomheter over hele Norge. Strategien var å fokusere utelukkende på metallemballasje, og være den største aktøren på markedet.

I 1991 kjøpte Skanem Noblikk Sannem, i dag kjent som Skanem Moss.[2] Skanem Moss ble etablert som en blikkemballasjefabrikk i Bergen, før virksomheten fusjonerte med fabrikken «Noblikk» i Moss, som da dannet «Noblikk Sannem».

Mellom 1995 og 1998 utvidet virksomheten og kjøpte Hydrocan og Nordisk Blik i Danmark. Etterspørselen og markedet for metallemballasje i matindustrien i Skandinavia ble redusert, og Skanem bestemte seg for å bevege seg inn mot selvklebrende etiketter.

I 2002 kjøpte Skanem SE Labels i Sverige, i dag kjent som Skanem Skurup. Året etter ble de fleste metallemballasje- og filmselskaper solgt i samsvar med strategien som var å fokusere på selvklebende etiketter. Skanem beholdt metallemballasjeproduksjonen på Skanem og PVC-fabrikken Riflex Film AB i Ronneby, Sverige.

I 2005 kjøpte Skanem Introl Poland i Poznań og Introl Print i Moskva, og beveget seg med det inn i det østeuropeiske markedet.

Sommeren 2007, åpnet Skanem sitt første produksjonsanlegg i Asia. Som følge av økt etterspørsel hos en større kunde, bygget Skanem et eget produksjonsanlegg og kontor i Bangkok. Skanems misjon er å tilføre verdi i sine kunders verdikjede, noe dette er et eksempel på. Dette ble starten på en større satsning utenfor Europa.

De neste årene økte Skanem fokuset på de voksende markedene i India og Afrika. I løpet av 2012 og 2013 ble Interlabels India og Interlabels Kenya kjøpt, og Skanem fortsatte dermed å ekspandere utenfor Europa.

Tidlig i 2015, solgte Skanem Riflex Film og Skanem Moss, og valgte med det å fokusere 100 % på selvklebende etiketter.

I dag har Skanem 13 produksjonssteder med over 1200 ansatte i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland, Polen, Thailand, India og Kenya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krane, Bjørn Aage (29. desember 2005). «Skanem fra blikk til etikett på 100 år». Stavanger Aftenblad. Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 31. mars 2015. 
  2. ^ «Industrimuseum». Arkivert fra originalen 14. mai 2019. Besøkt 10. juni 2019.