Sjirokko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjirokkovinden feier inn over Zadar i Kroatia

Sjirokko[1], også kalt scirocco, sirocco eller jugo, er et vindfenomen i Middelhavet. Sjirokkovinden kommer fra Sahara og kan komme opp i orkan styrke i Nord-Afrika og Sør-Europa. Lokalt er den kjent som qibli (قبلی «som kommer fra qibla».)

Om navnet[rediger | rediger kilde]

Scirocco og sirocco er italienske navn som det greske ordet for vind "σιρόκος" (sirokos) kommer fra, mens jugo er navnet på fenomenet i Kroatia og ghibli i Libya. Scirocco som når sørspissen av Frankrike inneholder mer fuktighet og er der kjent som marin. I de sørvestlige områdene i Spania kalles vinden leveche. Leveche har gjerne med seg rødt støv fra Sahara og assosieres gjerne med uvær og kraftig nedbør.

Utviklingen av sjirokko[rediger | rediger kilde]

Sjirokko oppstår når en varm og tørr tropisk luftmasse trekkes nordover av lavtrykk som beveger seg østover gjennom Middelhavet. Den kontinentale vinden blandes med kjøligere og fuktigere luft fra den maritime syklonen (lavtrykket), og syklonens rotasjon driver den blandede luften mot sørkysten av Europa.

Virkninger[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde av en sjirokko fra Libya blåser støv over Middelhavet og Sør-Europa

Sjirokkoen skaper tørre og støvete forhold langs den nordlige kysten av Afrika, stormer i Middelhavet og kaldt, fuktig vær i Europa. Den kan vare fra en halv dag opp til flere dager. Vinden kan forårsake helseplager, på grunn av varmen og støvet i Afrika og på grunn av den fuktige kulden i Europa, og støvet i sjirokkovinden kan slite på mekaniske innretninger.

Disse vindene, med hastigheter opp mot 100 km/t, er mest vanlige om våren og høsten. Toppen nås gjerne i mars og november, hvor vinden kan komme opp i orkan styrke.

Lignende vinder[rediger | rediger kilde]

Andre dominerende vindsystemer i regionen er boravinden (nordvestlig) og libecciovinden (sørvestlig).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordbøkene.no - Bokmålsordboka og Nynorskordboka». ordbokene.no (norsk). Besøkt 11. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]