Sjømilitære Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjømilitære Samfund
Horten Sjømilitære Samfund (136082481).jpg
Horten Sjømilitære Samfund (foto: Sigurd Gartmann)
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer970 553 010
Stiftet26. november 1835[1]
LandNorge
Nettstedhttp://www.sms1835.no/

Sjømilitære Samfund (SMS) er en ideell faglig organisasjon stiftet i 1835 for å arbeide for et godt og troverdig sjøforsvar. Sjømilitære Samfunds formål er å virke for Sjøforsvarets tarv og utvikling, å fremme medlemmenes interesse for militære, militærvitenskapelige og militærtekniske emner, samt å fremme kameratskap og korpsånd blant dem. Foreningen utøver dette ved å samarbeide med andre organer og ved å samle medlemmene til foredrag, diskusjoner og selskapelig samvær.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sjømilitære Samfund ble stiftet den 4. desember 1835 i Fredriksvern (Stavern). Bakgrunnen for stiftelsen var diskusjonen om en ny norsk flåteplan. Siden 1835 har Sjømilitære Samfunn vært en aktiv deltager i diskusjonen om norges sjøforsvar.

Norsk Tidsskrift for Sjøvesen[rediger | rediger kilde]

Foreningen står som utgiver av Norsk Tidsskrift for Sjøvesen (NTfS). Dette er et av Norges eldste tidsskrifter, og kom ut med sitt første nummer i 1882. Tidsskriftet ble etablert etter ønske fra Stortinget. Skiftende forhold hadde lært stortingsrepresentantene at fri meningsutveksling blant forsvarets offiserer ga et langt mer nyansert bilde i mange situasjoner enn den informasjonen de mottok tjenestevei. Tjenestevei kan gi informasjon som (trolig med beste hensikt) er silt i flere ledd, slik at bildet mangler viktige nyanser. Stortinget påla derfor Marinedepartementet å bevilge kr 2000 årlig slik at et marinetidsskrift kunne utgis.
Sjømilitære Samfunds medalje for besvarelse av prisoppgave er en norsk utmerkelse innstiftet av Sjømilitære Samfund i 1890. Medaljen med pengepremie følger som belønning for besvarelse av den prisoppgave Sjømilitære Samfund utlyser.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Sjømilitære Samfund ledes av et hovedstyre valgt på generalforsamlingen. I tillegg har Sjømilitære Samfund en rekke lokalforeninger rundt i landet. Sjømilitære Samfund har flere faggrupper tilknyttet virksomheten:

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Sjømilitære Samfund arrangerer frokost- og kveldsforedrag. Mye av aktiviteten foregår på Kommandantboligen i Gravdal som drives av Bergen Militære Samfunn hvor Sjømilitære Samfund er med. Sjømilitære Samfunds stiftelse markes årlig ved stiftelsesmiddagen som arrangeres første fredag i desember i Sjømilitære Samfunds bygning – «Samfundet» – på Karljohansvern, Horten. Hvert annet år arrangeres Sjømaktseminar i Ulvik. Sjømilitære Samfund driver et eget forlag og utgir gjennom dette en rekke bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]