Siste spill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siste spill
orig. Rounders
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1998
Prod.landAmerikansk
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Dahl
ProdusentTed Demme
Joel Stillerman
ManusforfatterDavid Levien
Brian Koppelman
MusikkChristopher Young
SjeffotografJean-Yves Escoffier
KlippScott Chestnut
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon
Edward Norton
Annen informasjon
Budsjett$12 000 000 USD
Prod.selskapMiramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Rounders (norsk tittel: Siste spill) er en amerikansk produsert film som omhandler en tidligere rounder, Mike McDermott (Matt Damon) som blir splittet mellom gamblingen og hans kjæreste. Da hans venn, «Worm» (Edward Norton) slipper ut av fengsel, blir han sakte, men sikkert dratt inn i poker spillingen igjen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En begavet poker-spiller og juss-student Mike McDermott (spilt av Matt Damon) drømmer om å vinne en poker-turnering World Series of Poker. Under en omgang Texas hold 'em som arrangeres av et russisk mafia-medlem, Teddy "KGB" (spilt av John Malkovich) mister Mike 30 000 dollar på en enkelt hånd. Han blr rystet og lover kjæresten (og med-studenten) Jo at han skal fullstendig slutte med poker, og konsentrerer seg heller om studiene.

Hans mentor Joey Knish (spilt av John Turturro) tilbyr å hjelpe ham med poker-spillingen, men Mike avviser forslaget. Han skaffer seg heller ne deltidsjobb for å få tjene litt ekstra penger. Flere måneder går og Mike forblir tro mot løftet sitt, frem til barndomsvennen Lester "Worm" Murphy (spilt av Edward Norton) blir løslatt fra fengsel. Mike var en ærlig poker-spiller, men Worm er en svindler som ofte jukser for å vinne. For å hjelpe "Worm" med å betale ned på gammel gjeld, går Mike med på å spille poker igjen. Han stiller motvillig opp til et spill, noe som forstyrrer studiene og forholdet hans til kjæresten.

Mike lar Worm spille på hans kreditt ved Chesterfield Club. Imidlertid klarer Worm å ta ut 10 000 dollar på kreditt, i Mikes navn. Worm møter Grama (spilt av Michael Rispoli) en farlig hallik, som har kjøpt opp Worms gjeld. Worm skylder nå 25 000 dollar direkte til Grama, som også arbeider for det russiske KGB. Når Mike vender for fullt tilbake til poker-livet og de gamle vennene hans, velger kjæresten hans å avslutte forholdet deres. Mike får vite av Petra (spilt av Famke Janssen) ved Chesterfield Club at Worm har tatt ut gjeld på flere tusen dollar i Mikes navn. I Atlantic City får Mike også vite om Wormss gjeld til Grama.

Grama gir Mike og Worm fem dager til å betale ned resten av gjelden deres. Mike bestemmer seg for å hjelpe Worm, og forsøker å vinne tilbake pengene gjennom en rekke poker-kamper. Mike klarer å tjene cirka 7 200 dollar i løpet av tre dager, men dette er langt fra nok. Worm tar med seg Mike til en poker-kamp hvor Mike vinner nesten 15 000 dollar, før Worm uventet velger å bli med på spillet. De som arrangerer denne kampen oppdager at Worm og Mike samarbeider. Begge to blir kastet ut, og de mister hele gevinsten. Med livene deres i fare bestemmer Worm seg for å flykte fra byen. Men Mike velger å reise hjem, og kutter alle bånd til Worm. Mike ber Grama om mer tid, men til ingen nytte.

Fortvilet spør Mike sin juss-professor Abe Petrovsky, som går med på å låne ham 10 000 dollar. Mike utfordrer Grama til en omgang Texas Hold'em for den gjenværende gjelden. Etter flere omganger klarer Mike å tjene mer enn nok til å kvitte seg med all gjeld. Han velger deretter å droppe ut fra skolen, sier farvel til kjæresten Jo, og han reiser til Las Vegas for å gjennomføre den store drømmen sin om å konkurrere i World Series of Poker.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Matt Damon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]